Milan Hausner: Jazyky - peklo a ráj softwarového prodejce!

středa 13. října 1999 ·

Stačí se podívat kolem sebe a zjistíte, že se moderní výuka jazyků bez programů - výukového softwaru neobejde. Tituly pro děti
Bill Gates nedávno vystoupil se svou vizí školy budoucnosti. A stačí se podívat kolem sebe a zjistíte, že se moderní výuka jazyků také bez programů - výukového softwaru neobejde. Představa počítačového fenoména s "kovovými" znalostmi jazyka mi ale na druhou stranu nahání trochu hrůzu. Život v technokratické společnosti s "fialovou" krávou a umělými květinami asi nebude tím jediným, čím by mělo vzdělávání a výchova své potomky zahrnovat. A celé to multimediální bláznění pokračuje. A jazykový software v tomto bláznění hned vedle erotiky hraje zcela dominantní roli. Podívejme se na tuto kategorii softwaru a tak trochu ji pro naše čtenáře zmapujme. Začneme u těch nejmenších.

Edutainment aneb škola hrou
Tyto tituly jsou určeny převážně pro děti, na trhu jich ve světě najdete obrovské množství. Na našem trhu však podobných titulů příliš mnoho není. Zcela bez konkurence zde vede nakladatelství Syracuse Language Systems s titulem Triple Play Plus. Tento titul dnes již ve třetí verzi neustále tvoří špičku pověstného ledovce svou interaktivitou a využitím ve výuce žáčka u domácího počítače. Na našem trhu najdete ještě tituly Media Trade Memorary a Multi Voc, případně jednoduché softwarové testy hořovické firmy Terasoft. Zcela určitě by za úvahu stála i celá řada zahraničních produktů, které se až dosud na našem trhu neuplatňují. Sem patří především izraelská firma Edusoft, která prodává v celkovém objemu největší množství jazykového softwaru na celém světě. Jejich animovaná interaktivní "vesmírná" angličtina je sice poplatná vesmírné posedlosti, ale technické řešení přitáhne děti všech věkových kategorií, kteří se snaží svým vesmírným kamarádům vštípit základní anglická slovíčka, fráze a gramatiku. Když se ztratili na planetě Zemi, musí se zase objevit. Dalšími podnětnými tituly z poslední doby jsou Cd ze série producenta skupiny Q. Komplexní multimediální hry s grafikou na hony vzdálenou Mickey Mousům umožňují nácvik základních jazykových dovedností. Výhodou této série je právě její komplexnost od prakticky nulové znalosti až po úroveň středně pokročilou. Je tak trochu na škodu, že tyto tituly až dosud nejsou na našem trhu příliš dostupné.

Zvláštní roli pak tvoří tituly fenoménu poslední doby - Dorlingu Kindersley. I hate spelling vlastně miluji angličtinu je skvělou didaktickou pomůckou pro nácvik výslovnosti a správného pravopisu. Interaktivní slovníky tohoto producenta jsou osvědčeným prostředkem pro osvojování základní slovní zásoby i pro nácvik slov opačného či shodného významu. O grafické úrovni těchto programů už také bylo napsáno více než dost. Základní problém, který je však u celé zahraniční produkce, spočívá však v tom, že naše kulturní podmínky se přece jen liší od ostatních zemí a i potřebná slovní zásoba je leckdy odlišná. Celá řada produktů, které se světové osvědčily, jsou v našich podmínkách úspěšné jen průměrně. Firmy většinou tituly jen dovezou a s marží prodají. Chybí k nim doplňkové metodické pomůcky, testy, příručky či i další materiály. A tady leží hlavní potíž uplatnění těchto disků v naší praxi. Příprava prodeje v této oblasti je nedostatečná a značně vágní. Doufám, že chápete, že nejde o reklamu v tom pravém slova smyslu, ale o přímou podporu prodeje. Jazykový software není bohužel produkt, který by se měl prodávat v Hypernově u pokladny společně s prezervativy a žvýkačkami. Pokud prodejci půjdou touto cestou, je docela dobře možné, že tato technologie zůstane pro výuku jazyků našim dětem ušetřena, zatímco při násilnické hře se vyřádí víc než dostatečně.

Na závěr uvádíme přehled dostupných jazykových titulů s jednoduchou charakteristikou:
Triple Play Plus
Syracuse Language Systems
Americká angličtina, tři stupně obtížnosti pro děti ve věku 7-15 let, rozpoznávání hlasu, výborná grafika, mikrofon, česká příručka

Memorary
Media Trade
Výborná pomůcka pro nácvik výslovnosti a slovní zásoby, přijatelná cenová relace

My first amazing Dictionary
Dorling Kindersley
Jednoduchý dětský animavaný interaktivní slovník určený pro děti od 8 let, jednoduchý hry se slovy, animace, interaktivní gramatika

I hate spelling
Dorling Kindersley
Interaktivní výcvik pravopisu, hry se slovy, nácvik pravopisu i osvojených nových slov (lasagne) a pod.


Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.