Jiří Rohan: Kdy bude snadné dostat se na VŠ?

pondělí 26. července 1999 ·

Umím si velmi živě představit, že řada lidí se ve školství již netrpělivě těší na rok, v němž bude maturovat malý počet žáků, kteří na střední školu přišli z 9. tříd v roce, v němž jejich o rok mladší kolegové museli již všichni pokračovat ve školní docházce v deváté třídě. Bude to totiž rok, v němž se téměř vyřeší jeden z největších problémů našeho školství posledních let.

Již tradičně je v pozornosti odborníků, ale i nejširší veřejnosti, přijímání k vysokoškolskému studiu. Vysoké počty těch, kteří každoročně nejsou ke studiu přijati, nijak nesvědčí o dostatečné otevřenosti našeho vzdělávacího systému. Vysoké počty uchazečů o vysokoškolské studium (a současně i nepřijatých ke studiu) jsou přitom výsledkem několika skutečností. Patří k nim jak zájem získat vysokoškolské vzdělání, tak i snaha po zdánlivě "pohodlném" životě na vysoké škole. Patří k nim i nadměrná poptávka uchazečů pouze po určitých studijních oborech, zatímco obory jiné jsou odkázány téměř na nábor svých studentů. Mnozí odborníci vidí problém především v nerozvinutosti tzv. neuniverzitního vysokoškolského sektoru, či v neexistenci soukromých vysokých škol.

Netrpělivě očekávaný rok bude ale jiný. Ne proto, že by se výrazně změnila struktura a počet vysokých škol (i když k určitým změnám nepochybně dojde), ale proto, že bude podstatně méně maturantů. Když ministerstvo rozhodlo o povinné docházce do 9. třídy, ztratili uchazeči o čtyřletá gymnázia a střední odborné školy možnost přijetí již z osmého ročníku. Na střední školy (s výjimkou víceletých gymnázií) se tak mohli hlásit pouze žáci, kteří již 9. třídu končili. Propad ve statistikách je přitom markantní. Zatímco například ve školním roce 1993/94 bylo na čtyřletá gymnázia a SOŠ přijato více než 91 tisíc žáků, v inkriminovaném roce 1996/97 to bylo jen více než 22 tisíc. V případě čtyřletých gymnázií pak šlo o propad z více než 18 tisíc na necelých 700. Těch, kteří na vysoké školy nebudou přijati, bude proto logicky méně. Žádný úspěch školské politiky to ale nebude.

Jiří Rohan

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.