Meziuniverzitní hry a diskotéky u Máchova jezera. Vysokoškoláci rozvezli koronavirus po republice

pátek 25. září 2020 ·

Až dosud se o tomto ohnisku veřejně nemluvilo. V první polovině září, kdy nastupovala druhá vlna koronavirové epidemie, zamířily k Máchovu jezeru stovky vysokoškoláků. Jak nyní zjistil a ověřil server iROZHLAS, z univerzitních seznamovacích kurzů si covid-19 domů odvezlo minimálně 116 účastníků. „Další problémy přišly, když se rozjeli zpátky do svých krajů,“ říká hlavní liberecký hygienik Vladimír Valenta. 


„Potkávali jsme samozřejmě i lidi z jiných univerzit,“ popisuje jedna z nakažených studentek prvního turnusu (redakce její identitu zná, nebude ji však zveřejňovat). To vše v době, kdy čísla nakažených začala v Česku strmě stoupat. 

Pořádání seznamovacích kurzů pro stovky studentů z celé republiky jde v době koronavirové epidemie proti doporučení hygieniků. Samotné univerzity ale často nemají s kurzy nic společného, protože některé z nich organizuje občanský spolek Seznamovák. 

Nakažená studentka upozorňuje, že studenti během seznamování příliš nedodržovali opatření proti šíření koronaviru. Večery trávili u Máchova jezera nebo na party. Nejčastěji se chodili bavit do nedalekých Doks, kde je známá diskotéka a kemp Bílý kámen. Právě to bylo podle účastnice kurzu jediné místo, kde si studenti roušky nasadili. „Opatření se týkalo jen prostor, kde bylo více než sto lidí, takže vlastně jen večerních diskoték,“ popisuje. Studenti se podle ní bez roušek setkávali i při meziuniverzitních hrách. 


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.