Plaga: Rád bych v červnu otevřel školy i starším žákům. O vzdělávání už v tomto čase moc nepůjde

pondělí 18. května 2020 ·

„Důležité bylo, že jsme od začátku balancovali předvídatelnost harmonogramu, dodržujeme pokyny epidemiologů, aby mezi vlnami byl 14denní odstup. A jednoznačně vnímáme proveditelnost opatření v našich školách. Ve scénáři zveřejněném 14. dubna je uvedeno, že se v konzultačním módu mohou za dobré situace vrátit žáci 2. stupně. Už v tuto chvíli se přitom ukazuje, že na některých školách může být problém s prostým dělením 1. stupně. A nikdy nebylo myšleno, že by se za stejných podmínek mohly vrátit 2. stupně,“ říká ministr školství Robert Plaga v rozhovoru pro Hospodářské noviny.



Robert Plaga (msmt.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Ale vrátit je chcete ještě před koncem školního roku... 

Pořád si přeji, aby měli možnost se potkat i žáci 2. stupňů, pokud to situace a podmínky ve školách dovolí. Když to zjednoduším, jde o socializační aspekt, aby si mohli popovídat, co v té době dělali, aby se viděli s učitelem. O vzdělávání už v tomto čase moc nepůjde.

A budou tedy po 15členných skupinách? 

Tento požadavek epidemiologů tam pořád je. U výuky na 1. stupni je naprosto jasný požadavek, aby ty homogenní skupiny byly. Je sice častá výhrada, že je to neproveditelné, ale vždy jde o minimalizaci rizik. V tuto chvíli se to vyvíjí velmi dobře a buďme za to rádi.

Dá se očekávat, že se tempo rozvolňování změní? Obzvláště když náměstek ministra zdravotnictví Prymula uvedl, že riziko přenosu ve školách je minimální. Budete na to ve vládě tlačit? Asi taky cítíte frustraci učitelů, rodičů, dětí, studentů. 

Vycházelo to ze singapurské studie, podle níž se nemůžete ve škole nakazit. Vedle toho vyšla studie německá, která říká, že klíčové pro zvládnutí epidemie bylo uzavření škol, nákupních center a zákaz velkých akcí. S každou takovou studií přijde nálada z jedné části toho spektra, že se otevírá moc rychle, riskujete, zpomalte to. Názory v Evropě jsou různé.


Celý rozhovor naleznete zde

4 komentářů:

rváčkazvesela řekl(a)...
18. května 2020 v 10:35  

Pane Plago otevřete jim ty školy a buďte tam s nimi....

Beny řekl(a)...
18. května 2020 v 12:34  

Hlavně, že teď řeší nakažené ve školce v Praze. Prý se nedá od dětí nakazit pravil Prymula (teda pravděpodobnost je minimální). Si z nás dělaj kozy?

Puďa řekl(a)...
18. května 2020 v 13:15  

Prymula řekl, že riziko je minimální. Udělám odhad, aniž bych zjišťoval reálná čísla: Jestli je v ČR 5000 škol a každá má třeba 100 žáků a budou ve třídách po 20, to je celkem 25 tisíc skupin. No a když to v jedné dopadne na covid-19, tak to je pořád 0,004 %. To je přece minimální pravděpodobnost, ne? (Ona i třeba 10krát větší by byla stále minimální... Prostě Prymula mluví matematicky, no.)

Anonymní řekl(a)...
18. května 2020 v 15:24  

To bude fakt zajímavé, učit žáky nemáme, známkovat je nemůžeme, distanční výuku povedeme i nadále a se zbytkem si budeme měsíc povídat o tom jak bylo doma, kam pojedou na dovolenou,...A ještě pro upřesnění pro pana ministra. Žáci v Singapuru měli na obličejích ty nejkvalitnější respirátory a nějak mám povědomí, že jim tam opět začíná přibývat nakažených.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.