Čeští učitelé jsou krotcí, v cizině stávkují častěji a někdy i měsíce

pátek 8. listopadu 2019 ·

V některých zemích stávkují učitelé výrazně razantněji než učitelé v Česku. V Polsku, Kanadě či Izraeli už stávkovali týdny a v Řecku dokonce měsíce. Reakce veřejnosti bývají i v cizině smíšené. Shodou okolností ve stejný den jako v Česku stávkovali i učitelé v Nizozemsku a Chorvatsku. Reportáž přináší iDNES.



V Nizozemsku zůstalo zavřených 4 300 škol. Kolem 10 000 učitelů se shromáždilo na protivládní manifestaci v Amsterodamu. Další demonstrace se konaly také v Haagu či Rotterdamu. Asi 5 000 učitelů a jejich podporovatelů se sešlo také ve městě Leeuwarden na severu Nizozemska.

Kolem 2000 členů chorvatských školských odborů se sešlo na demonstraci v centru metropole Záhřebu. Akce je součástí série stávek, jež se postupně konaly v jednotlivých župách. Ve středu výuku přerušily základní a střední školy a také fakulty v celé zemi. Pracovníci v chorvatském školství žádají zvýšení platů.

Letos v dubnu stávkovali dva a půl týdne učitelé v Polsku. Volali po vyšších platech, demisi ministryně školství a konkrétním řešení celkových neduhů vzdělávacího systému. Ve své době největší odborový protest učitelů v severní Americe otřásl v roce 1997 kanadskou provincií Ontario. V říjnu a listopadu tam stávkovalo 126 000 učitelů. Řada rodičů je zpočátku podporovala, později je ale zneklidňovalo, kolik toho jejich děti zameškají. Učitelé se do práce vrátili 10. listopadu po 14 dnech stávky.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Robert Čapek řekl(a)...
8. listopadu 2019 v 8:15  

Hlavně to nenechte číst Dobšíka, nebo se úplně vyděsí! že by se stávkovalo víc než den a víc než desetina učitelů? Vždyť to je pro něho úplná anarchie!

Ivo Mádr řekl(a)...
9. listopadu 2019 v 12:06  

Zrovna ve středu stávkovalo 4000 škol v Nizozemí v jednodenní stávce s naprosto podobnými požadavky. Stávka je v demokratické společnosti naprosto běžná věc, která mnohdy posune věci dopředu. A že se to nepovedlo 100%? Třeba to příště bude v rozmezí 90-100%. Jinak "chybami se člověk učí" (ve školství to známe jako učení s chybou).

laimes řekl(a)...
10. listopadu 2019 v 1:38  

pokud učitel na západě legálně stávkuJE běží mu 100% mzdy a je vpohodě,v chudších zemích třeba jen 60% ale nemusí po dobu stávky platit inkaso,v některých zemích doplácí odbory do plného platu zatímco u nás KULOVY

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.