Test školních jídelen: Kuchařky servírují velké porce plné prázdných kalorií

pondělí 9. září 2019 ·

Školní jídelny dětem často nabízejí jen prázdné kalorie, ukázal poslední průzkum Státního zdravotního ústavu. Odborníci totiž zjistili, že ačkoliv kuchařky servírují žákům až o polovinu větší porce, než stanovuje vyhláška ministerstva školství, energetická hodnota jídla je naprosto nedostatečná. Informuje Deník.


Školákům v nich chybí třeba vápník, který se nachází hlavně v mléce a sýrech. Zatímco zdravotníci doporučují, aby děti snědly s každým obědem asi 280 miligramů vápníku, testované vzorky často neobsahovaly ani polovinu tohoto množství. Kuchařky ale šetřily i na surovinách, které v sobě mají dost železa...

Naopak se solí kuchařky nešetřily. Vyšší než doporučené množství zdravotníci zaznamenali ve všech jídelnách.


Celý  text naleznete zde

4 komentářů:

Nowak řekl(a)...
9. září 2019 v 11:38  

"Školní jídelny dětem často nabízejí jen prázdné kalorie... kuchařky servírují žákům až o polovinu větší porce, než stanovuje vyhláška ministerstva školství, energetická hodnota jídla je naprosto nedostatečná."

Vzdělaní novináři netuší, že energetická hodnota jídla jsou ty kalorie - ne vápník nebo železo, které v těch velkých porcích chybějí.

BP řekl(a)...
9. září 2019 v 19:18  

Sůl je mnohem levnější než mléčné výrobky!

rváčkazvesela řekl(a)...
10. září 2019 v 18:56  

Servírují to, na co mají peníze. A kupříkladu vařené brambory dle mého jsou velmi zdravé ale hranolky jsou hranolky...a když na ně dítě zvykneme, vařené (nejzdravější úprava všeho) jíst nebude a nebude.

BP řekl(a)...
12. září 2019 v 21:01  

Posledního půlroku byly čerstvé brambory dražší než předsmažené mražené hranolky!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.