Pokud stát nepodpoří učiliště, za deset let nebude mít kdo pracovat rukama, říká šéf Skansky Jurka

pondělí 12. srpna 2019 ·

"Odhaduji, že více než třetině dělníků je přes 55 let. V tom vidím problém nejen českého stavebnictví, ale obecně českého průmyslu. Jsem přesvědčen, že pokud nedojde k nějakému zásahu státu ve smyslu podpory učňovského nebo středního školství, tak tu za deset let nebude mít kdo pracovat rukama," říká v rozhovoru pro Hospodářské noviny Michal Jurka, prezident společnosti Skanska Česká republika a Slovensko.


Michal Jurka (linkedin.com)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Je řešením najmout Ukrajince, Srby a další cizince?

Ano, ale i kdyby sem přišlo sto tisíc Ukrajinců, vlastní základnu země nenahradí. Navíc v lednu se otevřel trh v Německu a Ukrajinci tam teď směřují za vyšší mzdou. My jsme pro ně byli zajímaví do doby, kdy byly uzavřeny hranice s Německem. Skanska v Rumunsku zaměstnává dělníky ze Srí Lanky. Jsou extrémně přizpůsobiví a v Rumunsku staví ve vysokém standardu. Potřebují mít lokální vedení, jasně stanovená pravidla a ta potom nezpochybňují. Objevují se také Vietnamci, Filipínci, ale to je krátkodobé řešení, které může pomoci ve špičce. Ve standardním běhu ekonomiky tyto lidi musí být schopna generovat daná země.

Pokud mladí lidé nechtějí pracovat ve stavebnictví, není řešením automatizace?

Digitalizace a automatizace představují poměrně zásadní investici, ale zabývají se tím všichni. Velkou část prací budou muset provádět lidé. Švédové zkoušeli na vázání výztuží na mostu roboty, ale byli mnohem pomalejší při mnohem nižší efektivitě.


Celý rozhovor naleznete zde

7 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
12. srpna 2019 v 10:52  

Jsou tu jen asi dva zásadní problémy.

1) Jak donutit lidi, aby se jim chtělo makat

2) Je třeba si uvědomit, že poctivá kvalifikovaná ruční práce bude něco stát a mzdy lidí pracujících rukama se srovnají se světem.

BP řekl(a)...
12. srpna 2019 v 12:34  

Až všichni ti politologové, sociologové, andragogikové ap. zjistí, že je nikdo nepotřebuje, třeba se jim zalíbí i práce rukama. Chce to ovšem změnit skladbu rekvalifikačních kurzů a nabídnout řemeslné rychlokurzy.

laimes řekl(a)...
12. srpna 2019 v 15:36  

a proč někoho nutit dělat rukana,když si mohu stejně nebo i vice vydělat hubou

laimes řekl(a)...
12. srpna 2019 v 15:59  

je mi vcelku jedno že nebudou dělníci,kteří by tuto zemi zasírali dálnicemi,tahle země měla před 89 v plánu postavit a provozovat dvě dálnice: 1/ lehkou-pro papaláše (613) a družstevníky z moravy (autobusy), praha-brno bratislava 2/těžkou-pro kamiony ostrava-hradec-praha-plzeň
aby i bratia mali dálnicu tak se plánovala ostrava-orava-žilina-bratislava

Nowak řekl(a)...
12. srpna 2019 v 17:11  

Rukama taky pracují zubaři. Asi proto je jich málo.

BP řekl(a)...
12. srpna 2019 v 18:21  

Rukama pracují i instalatéři. Zrovna bych jednoho potřebovala.

laimes řekl(a)...
13. srpna 2019 v 9:07  

BP/jde taky o o jestli ten instalatér potřebuje vás,když jsem potřeboval přehodit bojler byl to thryler: 1/jeden dělá pouze pro firmy 2/ druhý zakázky pod 30 litrů vývaru nebere
3/třetí bere ale musíte si ten bojler koupit u něj (cena dvojnásobná) nakonec se na mne usmálo štěstí,u holiče jsem potkal bývalého mistra z našeho učňáku (70 let) který mi to přišel přehodit....jinak vám poradím,projděte internet: hodinové řemeslníky ve vašem městě,u nás jsou teoreticky 4, v reálu pracují 2,s jedním jsem se domluvil: vyměnit lustr,vypínač,těsnění v bateriích,světlo v ledničce,závěs na skříňce u kuchlinky,byl hotový za hodinu za kterou si vyůčtoval 300 kč....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.