„Třídní je otrok papírů“. Co všechno zahrnuje práce třídních a existuje šance, že se dočkají vyšších příplatků za třídnictví?

úterý 26. března 2019 ·

Že třídnictví není vždy procházka růžovým sadem, potvrzuje v reportáži Lidových novin i učitelka osmiletého gymnázia v Hradci Králové: „Třídní jsem už pátým rokem. Teď vedu primu a dělám to ráda. Mimo jiné i proto, že mám možnost navázat s dětmi bližší vztah, líp je znám. Ale musím přiznat, že kromě časové náročnosti je pro mě těžká hlavně představa, že jsem zejména na akcích mimo školu prakticky stále jednou nohou v kriminále. A to nemám ty úplně nejmenší děti, tam musí být teprve obtížné uhlídat, aby se nikomu nic nestalo.“



„Třídní je otrok papírů, které musí vyplňovat, pročítat, nechávat podepsat a odesílat. Úřednické práce navíc neúměrně přibylo v souvislosti s inkluzí. Na opravování, tvorbu písemných prací či prachobyčejnou přípravu na příští pracovní den mu zbude čas mnohdy až doma. K třídnímu směřují požadavky vedení školy, rodičů, žáků i úřadů a jako takový je znaven a frustrován. S pocitem, že i když děláte maximum, je to stále málo, se pracuje nelehko,“ vyjmenovává strasti třídnictví učitelka druhého stupně základní školy v Brně.

Dobrý třídní učitel je doslova požehnáním – pro děti, rodiče i ředitele školy. Jak si ho představit? Podle odborníků by měl být přívětivý, svědomitý, emočně stabilní, spíše extrovertní a otevřený novým zkušenostem. V ideálním případě by své třídě měl být oporou a neměl by mu chybět smysl pro humor. Někdy se hovoří o pěti základních ctnostech učitele, a to čestnosti, odvaze, starostlivosti, spravedlivosti a praktické moudrosti.

Kvalitní třídní by se také měl umět sblížit se svými žáky, aniž by ztratil přirozený respekt. Jak na to, radí pedagožka Institutu celoživotního vzdělávání Mendelovy univerzity v Brně Alena Bendová: „Ideální je vybalancovat svoji dominanci a svobodu dětí. To je ovšem velmi obtížné, protože učitel muže mít pohromadě 30 dětí z rozdílných rodin, s naprosto odlišným vztahem k autoritě a stylem výchovy. Každopádně je důležité, aby žákům vytyčil hranice a zároveň se snažil být citlivý a empatický. Je také třeba být k dětem upřímný a věnovat jim čas, například i na mimoškolních akcích.“


Celý text naleznete v Lidových novinách

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
26. března 2019 v 9:04  

My učitelé na učilištích se nad takovými články usmíváme. Autoři vůbec netuší co je to problém. A co všechno obnáší práce třídního učitele. To nikdo nezaplatí. A taky to nikdo nechce dělat. A do budoucna ani nebude.

laimes řekl(a)...
26. března 2019 v 12:44  

institut třídního učitele jest nesmysl a je třeba jej zručit učitel má učit, "pouze" učit a ne úřadovat,od toho jest vedení školy,poradci,asistenti,úředníci

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.