Daniel Münich: Neškudleme na kantorech. Vláda nesmí zvyšování platů učitelů jen planě slibovat, jinak se zájem o profesi nezlepší

pondělí 12. listopadu 2018 ·

Relativní platy českých učitelů zůstávají v mezinárodním srovnání extrémně nízké. Zatímco průměrný plat učitele v ekonomicky nejvyspělejších zemích světa (OECD) činí 91 procent průměrného platu vysokoškolsky vzdělaného zaměstnance, v Česku je to pouze 61 procent. Aby se Česko dostalo alespoň na průměr zemí OECD, musely by se učitelské platy navýšit o polovinu. Místo necelých 32 000 korun hrubého měsíčně v roce 2017 by to muselo být 48 000 korun. Píše Daniel Münich v Lidových novinách.


Daniel Münich (youtube.com)
Münich mimo jiné píše:

Vývoj relativních platů českých učitelů od roku 2015 bedlivě sledují i každoroční studie IDEA. Poukazují na to, že atraktivita platů se do kvality práce učitelů promítá desítky let prostřednictvím toho, jací lidé do učitelské profese přicházejí, jací v ní zůstávají a jakou mají motivaci se profesně zlepšovat.

Prostě škudlíme na špatném místě. Jsme proto svědky nedostatku učitelů, který dále roste. Kvalita učitele dávno není něco, kde by si mohli ředitelé vybírat. Mezi mladými nadanými zájemci je o učitelskou profesi zájem malý, konkurence v profesi nízká. Už tak v průměru starý učitelský sbor s abnormálně vysokým podílem žen dále stárne. A důsledky budou neblahé.

Zde si musíme uvědomit, že krátkodobé a málo věrohodné sliby o ad hoc navyšování platů, tak jak se to praktikuje, mají nulový potenciál nastartovat zájem o učitelskou profesi a skrze to i zvyšování kvality práce učitelů, vzdělávání a vzdělanosti mladých generací.


Celý text naleznete v Lidových novinách

3 komentářů:

laimes řekl(a)...
12. listopadu 2018 v 9:32  

"Zatímco průměrný plat učitele v ekonomicky nejvyspělejších zemích světa (OECD) činí 91 procent průměrného platu vysokoškolsky vzdělaného zaměstnance, v Česku je to pouze 61 procent."
v německu je plat učitele 91% PRŮMĚRNÉHO ! platu, ten je u nás 30 000

"Aby se Česko dostalo alespoň na průměr zemí OECD, musely by se učitelské platy navýšit o polovinu. Místo necelých 32 000 korun hrubého měsíčně v roce 2017 by to muselo být 48 000 korun."
průměrný plat vysokoškoláka v čr se uvádí 40 000,pokud by se učitelská plat navýšil na 48 000 nebylo by to 91% :-)

laimes řekl(a)...
12. listopadu 2018 v 9:35  

a co "režim ukrajina" ? když to funguje v montovnách a na stavbách tak proč ne ve školství,jenom víza by nebyla na 3 měsíce ale na 10

Petr řekl(a)...
12. listopadu 2018 v 10:34  

Vyřeší bez finančních injekcí státu nejbližší ekonomická recese.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.