Výši rozpočtu pro odborné školy ve Finsku ovlivní hodnocení žáků a zaměstnavatelů

středa 24. října 2018 ·

Součástí finské reformy školství se stal v roce 2018 nový systém financování odborného vzdělávání a přípravy. Finsko bude nově rozdělovat finance pro poskytovatele odborného vzdělávání a přípravy i na základě zpětné vazby žáků. Zavádění reformy bude postupné, v celé míře vstoupí v platnost v roce 2022. Informuje blog Pro vzdělávání.


Financování je rozděleno do několika klíčových oblastí. Hlavní část, celkem 50 % rozpočtu institucí poskytujících odborné vzdělávání, je přidělována podle počtu žáků. 35 % z celkového rozpočtu závisí na výkonu vzdělávací instituce. Pro hodnocení výkonu slouží informace o počtu udělených kvalifikací a o počtu bodů získaných za kompetence v dílčích částech kvalifikací. Dále jsou prostředky přidělovány na základě efektivity dané instituce, ta ovlivňuje 15 % celkového rozpočtu. Efektivita je posuzována na základě úspěšnosti žáků při uplatnění na trhu práce a na počtu žáků, kteří pokračují ve studiu, ale i na zpětné vazbě, kterou poskytují žáci i zaměstnavatelé. Od roku 2020 bude jedna šestina z této části rozpočtu (nebo jinými slovy 2,5 % z celkového rozpočtu) záviset na zpětné vazbě žáků.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
24. října 2018 v 6:33  

Co to má společného s naším zdevastovaným odborným školstvím?

laimes řekl(a)...
24. října 2018 v 9:25  

asi tolik co čtenářská gramotnost žáků v usa

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.