Skauti jdou s dobou. Do lesa chodí s GPS a učí se poznat fake news

čtvrtek 2. srpna 2018 ·

Skauti sice zastávají stejné hodnoty jako před padesáti lety, nevyhýbají se však pokroku moderní doby. Místo buzoly začínají používat GPS, učí se rozpoznat pravdivé zprávy od lživých nebo naplánují výpravy pomocí aplikace na mobilu. Skaut se možná i proto v České republice těší velkému zájmu. Za posledních dvanáct let přibylo skautů o polovinu. Reportáž přináší iDNES.cz.


Barbora Trojak (skaut.cz)
„Skauting se snaží jít s dobou a nezaspat příležitosti moderního pokroku tak, aby z toho přitom nevypadly původní skautské dovednosti a principy, jako je práce v týmech, naučit se o sebe postarat, pomoct si navzájem a podobně,“ říká zástupce vedoucího tábora Alžběta Müllerová.

Nové je například používání GPS místo kompasů, učení se bezpečnosti na internetu, rozpoznání falešných zpráv v médiích od pravdivých, finanční gramotnosti nebo například geocaching, akrobatická jóga či návštěva výstav. Umí ale také naplánovat výpravu pomocí aplikace na mobilu.

„Tato témata a nové aktivity se objevují ve skautských časopisech, kluci a holky se s nimi setkají v rámci plnění takzvaných Stezek (příručka s úkoly, která je provází na cestě všestranného osobního rozvoje) nebo třeba v programu Skautských institutů,“ říká mluvčí skautů Barbora Trojak.

Za posledních dvanáct let přibylo 20 tisíc nových skautů. Organizace nyní čítá přes šedesát tisíc členů a zájemců přibývá, od roku 2006 skaut zaznamenal padesátiprocentní nárůst členské základny. Některé klubovny jsou proto plné a nemohou nabírat nové členy.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.