Premiér Babiš potvrdil růst platů učitelů o 15 procent. Nepedagogickým pracovníkům slíbil přidat 10 procent.

pátek 24. srpna 2018 ·

"Dohodli jsme se dnes se školskými odbory, že od 1. 1. 2019 navýšíme učitelům platy o 15 procent a nepedagogickým pracovníkům o 10 procent. Držíme dohody, které jsme pracovníkům ve školství dali. Kvalita vzdělání a spokojení učitelé a další pracovníci jsou to nejdůležitější pro naše děti," uvedl Babiš na twitteru k setkání se zástupci školských odborů. Informuje ČTK.


Andrej Babiš (psp.cz)
Podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka se dnes zástupci odborů sešli na jednání s premiérem, ministrem školství Robertem Plagou (ANO) a ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Zástupci vlády je ujistili, že platí současný návrh rozpočtu, který zohledňuje především růst platů učitelů od ledna o 15 procent. Po započtení částky na platy nepedagogů by se celkově měl rozpočet školství v příštím roce zvýšit o 26,4 miliardy korun na 195,5 miliardy korun. I s evropskými dotacemi by to mohlo činit 205,5 miliardy korun.

Dosavadní návrh rozpočtu počítal s růstem platů nepedagogických pracovníků o šest procent. Plaga ve čtvrtek novinářům řekl, že by pro ně chtěl vyjednat ještě dalších 800 milionů korun navíc, aby se platy mohly zvednout o deset procent. Například polovina školníků brala loni podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí méně než 18.412 korun a stejný podíl vedoucích školních jídelen měl méně než 23.781 korun, přičemž průměrná mzda v Česku činila 29.504 korun hrubého měsíčně.

Dobšík dnes ČTK řekl, že školské odbory slibované navýšení platů vítají, stejně jako růst rozpočtu regionálního školství ve výhledech na roky 2020 a 2021. Chtěly by ale, aby se platy zvedly už v tomto roce. Připomněl, že Sněmovna loni ve svém usnesení doporučila vládě, aby pracovníkům ve školství přidala od letošního září.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

BP řekl(a)...
24. srpna 2018 v 21:22  

A od teď září dostaneme také 15% přidáno?

Kvaternion řekl(a)...
24. srpna 2018 v 23:56  

Sliby se slibujou, blázní se radujou. Na podzim se potvrdí předpověď národní banky, že ekonomická konjuktura v ČR skončila (a vzhledem ke struktuře ekonomiky - tedy jedné velké montovně - začíná katastrofální krize, která neskončí za života kohokoli z nás), a sliby půjdou jedním škrtem pera k ledu.

Ivo Mádr řekl(a)...
25. srpna 2018 v 22:00  

"ekonomická konjunktura v ČR skončila"

Krize se očekává tak do 2-3 let. Můžeme se jen spoléhat na to, že jsme ekonomicky jednou ze spolkových zemí Německa. Krize přijde jako vždy z USA a bude hodně bolet. Slibům uvěřím až se těch 15% objeví na výplatní pásce a přitom nebude inflace v dvojciferných číslech.

laimes řekl(a)...
26. srpna 2018 v 9:55  

pro "českou " automotive ekonomiku nejsou nebezpečné usa s cly ma drahé bavoráky ale čínské automobilky,vyrábějíci auta srovnatelná se škodovkou ale prodávaná za půl ceny

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.