Ondřej Šteffl: Maturita, překážka rozvoje. Zásadním tématem školství nejsou státní maturity, řešme skutečné problémy

pondělí 2. července 2018 ·

„Už osm let řešíme, jak zabránit škodám a napravit problémy, které způsobil ohromný moloch státních maturit. Většinu z těch problémů bychom bez státní maturity nikdy neměli. Nebo si snad někdo myslí, že dvě úrovně maturity, epizeuxis či centralizované opravování testů jsou problémy, jejichž vyřešení pozvedne českou vzdělanost? Když státní maturitu zrušíme, problémy zmizí. A ještě navíc budeme mít více času a prostoru řešit skutečně závažné problémy českého vzdělávání, které se nám zatím ztrácejí za clonou planých diskusí kolem státních maturit,“ píše Ondřej Šteffl v Lidových novinách.


Ondřej Šteffl (facebook.com)
Šteffl mimo jiné píše:

Děti přicházející do prvních tříd sice častěji umí číst i psát, ale mnohé neumí pořádně mluvit. Řešíme to? Zatímco (i když po osmi letech víme, že o to vysoké školy nestojí) debatujeme o tom, zda by státní maturita mohla být vstupenkou na vysokou školu.

Přibývá dětí i rodičů, kteří na školu nehledí jako na místo, kde jejich děti získají vzdělání a důležitou přípravu pro budoucí život. Ale jen jako na nepříjemnou povinnost, kterou je třeba nějak přežít. A stále více rodičů také hledá řešení mimo veřejné školství. Zabýváme se tím, zda má být maturita z matematiky povinná. Zároveň jsme celosvětově první, lépe řečeno poslední ve srovnání, jak žáky nebaví matematika i jak je nezajímají přírodní vědy. To bude mít jistě vliv na jejich ochotu a snahu se v dospělosti dále vzdělávat. A že bude potřeba se stále učit, o tom není pochyb.

Diskutujeme, zda se má písemná práce z češtiny opravovat centrálně, nebo ve škole. Ve studii Světového ekonomického fóra (World Economic Forum) je mezi klíčovými dovednostmi pro 21. století kritické myšlení, kreativita, komunikace, spolupráce, ale také zvídavost, iniciativa a adaptabilita. Neznám nikoho, kdo by si myslel, že v těchto ohledech české školství vyniká. Ale soudě podle rozsahu diskusí je to menší problém, než zda mají maturanti vědět, co je epizeuxis. Nějak nám uniká, že státní maturita je založená na principech vzdělávání z minulého století a sama o sobě je překážkou nějaké podstatnější změny ve školství.

Celý text naleznete v Lidových novinách

2 komentářů:

Martin Mikuláš řekl(a)...
3. července 2018 v 1:52  

Překážka rozvoje SCIO testů?

Pavel Doležel řekl(a)...
4. července 2018 v 11:33  

Maturita, překážka rozvoje mého podnikání.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.