Výuková aktivita „Vývoj ústavnosti v českých zemích“

úterý 24. dubna 2018 ·

„Je paradoxní, když žáci u maturity recitují vývoj ústavnosti v českých zemích, a pak nejdou k volbám. Toto učivo nicméně svou důležitou roli v systému vzdělávání má, díky srovnání jednotlivých ústav mají žáci příležitost uvědomit si principy a hodnoty ústavy současné. K tomu nám pomůže následující aktivita,“ píše Irena Eibenová na serveru Občankáři.cz.


Irena Eibenová (obcankari.cz)
Představujeme vám pracovní list obsahující výňatky z ústavy Československé socialistické republiky z roku 1960. Úkolem žáků je najít v současné Ústavě ČR odpovídající článek, který se váže ke stejnému tématu, a napsat jeho číslo a jeho začátek (pro snazší kontrolu) do příslušného pole.

Ze zkušenosti vím, že problematickým bodem je současný ekvivalent Národních výborů, proto je vhodné na něj upozornit.

Tato aktivita zabere zhruba jednu vyučovací hodinu. Žáci pracují samostatně nebo ve dvojicích v počítačové účebně a vzhledem k náročnosti úkolu si zaslouží, aby jejich práce byla ohodnocena.


Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.