Chyba v testu zatím pomohla k přijetí na gymnázium dvěma žákům

pondělí 30. dubna 2018 ·

Chyba v testu z českého jazyka z dosavadního zjištění pomohla k přijetí na osmileté gymnázium dvěma žákům, kteří původně neuspěli. Po opravení výsledků však díky jednomu bodu navíc překročili hranici k přijetí na školu. ČTK to řekl ředitel Cermatu Jiří Zíka. Podle něj zatím nejde o konečné číslo, jelikož zhruba deset až 15 škol zatím informace k výsledkům neposkytlo.


Podle Zíky nebude pro dvě školy problém původně neúspěšné žáky přijmout, o čemž ho ujistili ředitelé. Kolem hranice pro přijetí totiž vždy mívají rezervní prostor pro případ, že by se například někdo kvůli výsledkům úspěšně odvolal. Stává se také, že studenti nakonec nastoupí na jinou školu, a tak tam může vzniknout další místo.

Chyba byla odhalena v testu z českého jazyka a literatury. Týkala se otázky, kde měli studenti ze čtyř slov najít to, jehož kořen se skládá ze čtyř hlásek. Správně bylo slovo "zabručeli" a později se zjistilo, že byla správně i další možnost ve slově "rozběhla". Kořen tohoto slova obsahuje jen tři písmena, ale čtyři hlásky, jelikož se tam "ě" čte jako "je". Podle sobotního vyjádření Zíky volbu slova rozběhla volilo pouze osm procent žáků, což byla nejméně častá volba. Ani jednou se podle něj nestalo, že by student zaškrtl obě správné možnosti.

Podle Zíky chyba nevznikla kvůli systému, ale selhal lidský faktor. Testy prošly kontrolou před výrobou, několik kontrol je i před testy a každý vyplněný test pak kontroluje speciální komise Cermatu a poté i ministerstva školství.

Obecně prospěšná společnost EDUin zabývající se vzděláváním však kritizuje, že problematických úloh bylo při letošních testech více. "Tvrzení, že chybná úloha je zcela ojedinělá záležitost a pouhé selhání lidského faktoru, je prokazatelně nepravdivé," uvedl v tiskové zprávě odborný konzultant společnosti Tomáš Feřtek.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.