Robert Plaga: Na změnu financování škol bude potřeba deset miliard korun. Bez nich hrozí odklad o dva až tři roky.

čtvrtek 1. března 2018 ·

Pro nastartování reformy financování regionálního školství bude příští rok potřeba deset miliard korun. Novinářům to včera po jednání se zástupci Komise Rady Asociace krajů ČR pro školství a sport řekl ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO). Pokud by se mu peníze v rozpočtu na příští rok nepodařilo vyjednat, navrhoval by zřejmě odložení reformy o dva až tři roky. Informuje ČTK.

Robert Plaga (msmt.cz)
Plaga by chtěl, aby vláda deset miliard korun na reformu zahrnula do priorit státního rozpočtu pro rok 2019. Počítá s tím, že zhruba polovina ze sumy by měla jít na vyrovnání regionálních rozdílů v odměňování učitelů a další peníze by směřovaly do možnosti dělení hodin a zkvalitnění výuky na jednotlivých školách. S premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) o tom prý zatím nehovořil.

Změnu systému financování regionálních škol prosadila bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) na začátku loňského roku. Při jejím schvalování odhadovalo ministerstvo náklady na financování změny pro první rok na 2,5 až pět miliard korun.

Reforma by měla odstranit rozdíly v nerovném postavení obdobných škol v různých krajích, které by od ledna 2019 měly dostávat peníze podle počtu odučených hodin, ne žáků. Své rozvrhy budou muset systému přizpůsobit už od září, kdy začíná školní rok. Týká se to veřejných škol, financování soukromých a církevních škol zůstane stejné.

Kromě peněz na změnu financování škol bude Plaga požadovat asi deset až 12 miliard korun navíc na růst platů učitelů.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.