Děti se budou učit bránit vlast. Ministryně Šlechtová hodlá zavést nový školní předmět

středa 14. února 2018 ·

Výchova k vlastenectví, výchova k obraně státu, výchova ke zvládání krizí. Který z těchto názvů se vám pro školní předmět zamlouvá nejvíc? Ministryně obrany Karla Šlechtová chce vrátit do škol „brannou výchovu“, i když by se staronový předmět jmenoval určitě jinak. Nápad je myšlen zcela vážně a dostal se i do programového prohlášení vlády. Doslova se tam píše: „Do základních a středních škol zavedeme přípravu prvků branné dovednosti.“ Šlo by o plnohodnotný předmět, jako je zeměpis nebo přírodopis. Informuje MF DNES.


Karla Šlechtová (vlada.cz)
Co by se tedy dítě ideálně v novém předmětu mělo dozvědět? Základy zdravovědy, základní fakta o armádě, a jak doslova říká Šlechtová, „co to znamená být Čech“. Oponenti nejčastěji namítají, že děti už mají látky naloženo dost a další „výchovu“ už není v rozvrhu kam zařadit.

Do konce roku chce ministryně obrany předložit vládě novou „koncepci přípravy občanů k obraně státu“, která bude novému předmětu předcházet. Vlastenectví nechápe ministerstvo obrany úplně nacionalisticky, ale jako soubor povinností a práv, které člověk ve vztahu ke státu má. Ať už jde o brannou povinnost, nebo o to, že člověk má právo, aby ho stát ochránil.

Učitelé dnes vysvětlují dětem obsah branné výchovy v jiných předmětech. Nejčastěji na to přijde řeč v občanské nauce, ale třeba i na školním výletě. Ředitelé škol to proto vesměs považují za dostačující. „Dokud nám to někdo vyloženě nenařídí, tak brannou výchovu jako předmět zařazovat nebudeme,“ reagoval třeba ředitel pražského Gymnázia Jana Palacha Michal Musil. „V září společně jezdíme na týden na Šumavu, výjezdu se účastní asi devadesát procent studentů. Právě tam se například chceme více věnovat tématu záchrany života,“ doplnil ředitel Musil.

Šlechtová určitě záměr neprosadí bez souhlasu a spolupráce ministra školství Roberta Plagy. Jeho tiskový odbor za ministra úřednicky odpověděl, že „může probíhat diskuse o další dílčí úpravě rámcového vzdělávacího plánu v požadované oblasti“.

Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
15. února 2018 v 6:45  

děti jsou moderní multikulti europani,jejich vlastí je evropa a evropu před ruskem brání nato

tyrjir řekl(a)...
15. února 2018 v 8:47  

Rusko je součást Evropy, kterou historicky už dvakrát zachránilo před násilným ovládnutím (napoleonská agrese a agresivní německý fašismus). Podobně i USA Evropě pomohly v boji proti fašismu. Vytěsňovat Rusko z Evropy je podobný nesmysl jako zříkat se severoatlantické spolupráce.

Unknown řekl(a)...
15. února 2018 v 13:12  

severoatlantiská spolupráce jest stejný nesmysl jako že rusko jest evropa,rusko jest rusko,samostatná euroasijská civilizace

Unknown řekl(a)...
15. února 2018 v 13:16  

madam by si měla ujasnit cíl branné výchovy: bu%d jde o vojenskou předpřípravu,pak je zde možný i ten motiv vlastenectví anebo příprava pro mimořádné situace,která vyžaduje "brannost" neboli taktéž nácvik,disciplinu,fyzickou zdatnost

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.