Alternativa pro středoškoláky chybí. Škola se leckdy stává muzeem

úterý 13. února 2018 ·

Podle odborníka na vzdělávání Miroslava Hřebeckého ze společnosti EDUin počet alternativních směrů pomalu narůstá v mateřských a základních školách. Známé jsou waldorfské nebo montessori školy. „Jde ovšem zatím o spodní patra, na střední školy to dosud ve větší míře nedorazilo,“ řekl k alternativnímu způsobu výuky pro Lidové noviny. Důvod je podle něho logický. Školu, která nestaví pouze na předávání hotových faktů, pro své potomky hledají především mladší rodiče. „Sami zažili vzdělávání již ve svobodné společnosti, ovládají jazyky a vycestovali do ciziny, takže mají srovnání,“ podotkl Hřebecký.


Miroslav Hřebecký (eduin.cz)
Zatím je tak v Česku alternativní i to, že si děti osvojují znalosti právě díky rozsáhlejším projektům. „Za alternativu považujeme stále to, co by mělo být samozřejmé – že v hodině pracuje především dítě a zapojuje hlavu, svoji kreativitu, musí vymýšlet a tvořit. Ne si psát do sešitu to, co diktuje učitel. To se dá přečíst i jinde, knihtisk již stihli vynalézt naši předkové,“ sdělil Hřebecký s tím, že v takovém případě se stává škola muzeem hlavně pro žáky, kteří si umí dohledat informace v chytrém telefonu.

Vrcholem alternativy se tak může zdát, když ve škole nezvoní na přestávku po 45 minutách. Tento klasický model opustili například v jedné třídě na pražském Gymnáziu Na Zatlance. Výuka v alternativní třídě probíhá v blocích. „Ukazuje se, že klasická výuka na gymnáziích sice nese ovoce, ale doba si vyžaduje jiné způsoby osvojování si vědomostí a dovedností,“ představila LN ředitelka gymnázia Jitka Kmentová projekt.

Ministerstvo školství nechává na školách, pomocí jaké metody dosáhnou studenti předepsaných znalostí. „Znamená to, že všechny školy zapsané v rejstříku škol, včetně těch, které veřejnost chápe jako alternativní, musí plnit stejný povinný rámcový vzdělávací program,“ napsala LN mluvčí resortu Jarmila Balážová.

Nejkonzervativnější se podle odborníků jeví víceletá gymnázia. „Na rozdíl od ostatních škol nikdy v minulosti nezažily demografický propad a nedostatek uchazečů, takže je nic nenutilo reformovat se. Právě na víceletých gymnáziích najdete nejčastěji to odpřednášení velkého množství látky,“ myslí si Hřebecký.

Celý text naleznete v dnešních Lidových novinách

2 komentářů:

Nowak řekl(a)...
13. února 2018 v 19:18  

"Školu, která nestaví pouze na předávání hotových faktů, pro své potomky hledají především mladší rodiče. „Sami zažili vzdělávání již ve svobodné společnosti, ovládají jazyky a vycestovali do ciziny, takže mají srovnání,“ podotkl Hřebecký."

Rodiče nastupujících středoškoláků jsou zhruba stejně staří. Nejmladší z rodičů jsou ti,kteří akorát stihli ukončit SŠ a měli děti - v 19, 20 letech. Jsou to zároveň ti, co vycestovali do ciziny a mají srovnání?

Vl.Václavík řekl(a)...
13. února 2018 v 23:17  

Aby nedošlo k nedorozumění. Pan Hřebecký mluví nejprve o "spodních patrech" vzdělávacího systému, kde se pedagogické alternativy již etablovaly. Zásluhu na tom mají i rodiče, kteří na základě svých zkušeností alternativní přístupy vyžadují.
Střední školy mají zpoždění (samozřejmě, výjimky existují - viz Gymnázium Na Zatlance). Pokrok se však zastavit nedá a z různých alternativ se časem stanou samozřejmosti.
Kormutlivý osud čeká každého, kdo to nechce pochopit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.