S kyberšikanou se loni setkala většina dětí. Zastrašují je vrstevníci nebo spolužáci

pondělí 4. prosince 2017 ·

Uzavírání se do sebe nebo dokonce sebevražda - až tam může zajít oběť kyberšikany. Moderní technologie sice usnadnily dětem život a umožňují jim dostat se k informacím potřebným do školy. Můžou být ale také velmi nebezpečné. Rodiče by proto měli mít přehled, co jejich dítě na internetu dělá a kolik času na něm tráví. Stát se obětí kyberšikany je totiž jednoduché. Reportáž přináší server iROZHLAS.cz.


Zora Dušková (dkc.cz)
Podle ředitelky Dětského krizového centra Zory Duškové je kyberšikana většinou navázaná právě na vrstevníky nebo spolužáky z okolí oběti. „Kyberšikana je vlastně velmi 'jednoduchá a dostupná'záležitost pro toho, kdo se chce tímto způsobem chovat, protože sedí někde v bezpečí. Je to vlastně taky velmi'srabácké' chování, protože někomu ubližuji, ale zároveň vlastně sám jsem hodně chráněn,"řekla Radiožurnálu.

Ačkoli se zdá, že šikana prostřednictvím internetu nebo mobilu nemůže mít nijak výrazné následky, opak je pravdou. „Můžeme definovat nějaké společné rysy společné s šikanou v širším slova smyslu. Sem patří ohrožení fyzického, psychického zdraví, ať tedy už přímým konáním útočníka nebo sebepoškozením až sebevraždou. Patří sem fixace statusu, který bývá velmi nízký, malé sebevědomí, úzkostnost, strach až neurotičnost,"vysvětluje pedagogicko-psychologický poradce Petr Šusta.

Doplňuje, že je těžké poznat, když je dítě obětí kyberšikany. Výrazným signálem jsou podle něj změny v chování. Například takové dítě najednou přestane používat mobil nebo internet, vyhýbá se svým vrstevníkům, nemůže spát nebo je nervózní.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.