Ministerstvo školství spouští projekt s cílem efektivnějšího spravování dat a sdílení informací

středa 20. prosince 2017 ·

Ministerstvo školství zahájilo realizaci projektu „Resortní informační systém MŠMT“, jehož cílem je poskytnout jednotnou, účinnou a efektivní základnu pro data spravovaná a sdružovaná státní správou ve školství a umožnit jejich sdílení všemi zainteresovanými subjekty. Hlavními uživateli služeb RIS budou nejen ministerstvo a jemu podřízené organizace, ale i veřejná správa ve školství jako taková, školy a školská zařízení. Vybrané údaje budou rovněž veřejně dostupné v podobě otevřených dat.


Projekt je spolufinancován z Integrovaného operačního regionálního programu (IROP) v rámci specifického cíle 3.2 Zvyšování efektivity a transparentnosti veřejné správy prostřednictvím rozvoje využití a kvality systémů IKT a je hlavním nástrojem pro realizaci jeho projektového okruhu č. 3.5 – eEducation – Informační systémy v oblasti vzdělávání.

Realizaci projektu předcházelo schvalovací řízení v rámci Odboru hlavního architekta eGovernmentu (Ministerstvo vnitra) a Řídícího orgánu IROP (Ministerstvo pro místní rozvoj) a zpracování studie proveditelnosti. Pro jednotné a moderní elektronické zpracování vlastních agend ministerstva bylo na základě předmětné studie rozhodnuto vybudovat vlastní, zcela nový, technologicky pokročilý a snadno škálovatelný Centrální informační systém (CIS), s podporou úplného elektronického podání a maximálním využitím služeb eGovernmentu (zejména Základních registrů veřejné správy a eGON Service Bus).

CIS bude jádrem RIS a pokryje (v realizační fázi projektu) především funkcionality agend spojených s vedením Školského rejstříku, Rejstříku vysokých škol a akreditovaných studijních programů, Registru docentů a profesorů, Sdružených matrik studentů vysokých škol, uznávání vzdělání, uznávání odborných kvalifikací a v neposlední řadě agend sběru dat statisticko-administrativní povahy. Prostřednictvím integračních rozhraní CIS propojí další agendové informační systémy podřízených organizací. Zejména zajistí výměnu údajů a informací mezi ním samotným a agendovými informačními systémy České školní inspekce, Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání a Národního ústavu pro vzdělávání. Tím bude naplněn celoresortní charakter konceptu. Prostřednictvím integračních rozhraní se k systému navíc budou moci připojovat i další subjekty, především krajské úřady a školy a školská zařízení.

Po naplnění všech cílů projektu se RIS stane uživatelsky komfortním místem, které oprávněnému uživateli výrazně usnadní jak předávání statistických údajů a informací, tak získání autoritativních údajů na základě formulace relevantního požadavku. Vznikne tak jednotná resortní informační platforma, která zefektivní výkon státní správy ve školství a významně sníží administrativní zatížení všech zúčastněných subjektů, a to včetně škol a školských zařízení.

Cílem ministerstva je realizace projektu za účasti všech stěžejních subjektů, včetně případného zapojení kapacit z řad odborné veřejnosti, se kterými je plánováno první setkání v průběhu ledna 2018.

Další informace naleznete zde

1 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
20. prosince 2017 v 10:37  

Hmmm... tak e-mail uvedený na webu MŠMT "projektRIS@msmt.cz" je nefunkční, to to pěkně začíná...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.