Přeplněné školky se bojí přílivu batolat. Musí řešit pleny i rekonstrukce

neděle 8. října 2017 ·

Školky mají obavy, jak zvládnou provoz od roku 2020, odkdy budou muset přijímat i všechny dvouleté děti, jejichž rodiče o to požádají. Upozorňují, že kvůli tak malým dětem musí dovybavit koupelnu či starat se o plenky. Spousta mateřských škol se přitom už nyní potýká s nedostatkem míst. Ministerstvo školství uvádí, že některým školkám pomůže. Reportáž přináší iDNES.cz.


Školky v současnosti mohou přijímat děti mladší tří let v případě, že ve třídě je méně než 28 dětí. Až ale za tři roky vejde v platnost novela zákona, kterou loni schválili poslanci, budou se muset o dvouleté děti postarat.

Jednou z mateřských škol, která o takto malé děti pečuje už nyní, je například pražská školka U Uranie. Celkem jich má ve třídách 25. „Máme dvouleté děti, jenže jim nejsou čerstvě dva roky. Je jim třeba dva a půl, a u tak malých dětí je znát každý měsíc. Neumím si představit, že budu mít 20 dětí, kterým v září byly dva roky. Čeká nás přebalování, příkrmy a podobně. Dvouleté dítě by mělo být s matkou,“ říká místní učitelka Zuzana Fojtová.

Ani jedno z dětí v této školce nemá pleny, takže nevyžadují jiné zacházení než děti tříleté. Od roku 2020 se ale může situace změnit. „Co se týče hygienických norem, prakticky bychom museli přestavět celou koupelnu. Budeme muset mít přebalovací pult, nižší umyvadla, bezbariérový přístup do sprchového koutu,“ říká ředitelka školky U Uranie Jitka Dědinová.

Hygienické normy, které ředitelka vyjmenovala, jsou v informačním materiálu, jenž vydalo ministerstvo školství začátkem letošního roku pro školky, kterým chyběly zkušenosti s dvouletými dětmi. Jsou to spíše doporučení, mateřské školy se ale bojí, že podobná pravidla budou za tři roky platit povinně, což naznačuje i ministerstvo zdravotnictví.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
9. října 2017 v 6:56  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.