Didaktický test maturity z češtiny byl horší na všech typech škol

středa 2. srpna 2017 ·

Didaktický test státní maturity z češtiny letos dopadl na všech typech škol hůře než loni. Podíl studentů, kteří u něj byli neúspěšní, roste už několik let za sebou. Od minulého roku se jejich počet zvýšil o 157, ve srovnání s rokem 2014 ale už o 3481. Vyplývá to z údajů, které na webu zveřejnilo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), jež maturity organizuje. Informuje ČTK.



Úspěšnost studentů u maturity z matematiky se naopak trochu lepší, i když zároveň klesá počet těch, kteří si ji volí. Podobně je tomu u němčiny. V angličtině zůstává didaktický test nejtěžší částí, maturitu z angličtiny ale stále zvládá větší podíl studentů než z němčiny.


Cermat dal k dispozici výsledky jednotlivých částí zkoušek v jarním termínu poté, co byla vyřízena odvolání. Celkovou neúspěšnost nezveřejnil, v květnu ale v tiskové zprávě sdělil, že byla 16,5 procenta. Podle této informace neuspělo 10.221 maturantů. Někteří maturanti mohli být neúspěšní u několika částí zkoušky.


V češtině, která je pro všechny maturanty povinná, u didaktického testu propadlo 9,3 procenta těch, kteří maturitu skládali poprvé. V roce 2014 to bylo 2,76 procenta. Proti loňskému roku se úspěšnost zhoršila na všech typech středních škol. Největší zhoršení zaznamenaly střední školy ekonomické, zdravotnické a umělecké a nástavby odborných učilišť.


Zatímco na gymnáziích se neúspěšnost u didaktického testu z češtiny drží pod jedním procentem, na učilištích test nesložila téměř třetina žáků. Více než desetina jich byla neúspěšných také na školách hotelových, pedagogických, zdravotnických a zemědělských.




Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
2. srpna 2017 v 8:36  

No, nevím... Horší test není totéž co horší výsledek testu...
Cermat by se mohl ve svých zprávách o maturitě z češtiny vyjadřovat česky lépe. Nebo si přečíst článek o porovnávání s parametrem dle Reuvena Feuersteina.

Jinak ty výsledky jsou celkem solidním argumentem pro dvojúrovňovost.

Oldřich Botlík řekl(a)...
2. srpna 2017 v 9:35  

Po letošním jaru už je snad jasné, že jde o naprostá hausnumera.

Maturitní testy vždy dopadají tak, jak rozhodl ředitel Cermatu a jejich autoři. Případně politik, který je instruuje. Úvahy o tom, co meziroční rozdíly vypovídají o výsledcích vzdělávání, jsou zcela nepodložené a zbytečné.

Mnohem rozumnější je uvažovat o tom, o čem tím politik, ředitel Cermatu a autoři testů chtějí veřejnost přesvědčit.

Že toho žáci umějí stále méně?
Že učitelé vyučují stále hůře?
Že ten či onen předmět (třeba matematika) má mít větší povinnou hodinovou dotaci?

???

Simona CARCY řekl(a)...
2. srpna 2017 v 11:10  

Pokud je to tak, jak píše OB, nemáme se o co obávat. Výsledky jsou tedy konzistentní, neb není důvodu, proč by ředitel Cermatu měnil nazírání na realitu. Naopak podle OB je žákovská společnost v jednotlivých ročnících neměnná, stále stejně kvalitní a blbé výsledky jí způsobují pouze náročné testy Cermatu.
Zjistit, které z těchto dvou tvrzení je vzdálenější od pravdy není těžké. Tedy - pokud nejste Botlík.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.