Bob Kartous: Tvrzení, že financování inkluze jde na vrub platů učitelů, je krajně nepřesné

čtvrtek 17. srpna 2017 ·

Zvýšené náklady na inkluzi budou soustředěny více do příštího školního roku, což oproti původním předpokladům MŠMT zvyšuje nároky na příští vládní rozpočet. V následujícím roce by se měly náklady zvýšit v souladu s předpokládaným dvouletým přechodným obdobím. Následně by se měly stabilizovat.



„Narativ o tom, že financování inkluze jde na vrub platů učitelů, je krajně nepřesný. Novela naopak umožňuje ředitelům získávat prostředky přímo a zbavuje je nutnosti hledat jinde, například v odměnách učitelům. Jestliže současná vláda nedokáže financovat inkluzi a zároveň dostát slibu postupného zvyšování platů učitelů, chybu je třeba hledat ve způsobu, jakým je rozpočet sestaven. Nikoliv uvnitř dlouhodobě těžce podfinancovaného českého vzdělávacího systému, hluboko pod průměrem OECD,“ říká Bob Kartous ze společnosti EDUin.




Celou tiskovou zprávu EDUin naleznete zde

2 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
17. srpna 2017 v 18:58  

V příštím roce tedy inkluze spolkne peníze, které pak budou chybět jinde.
Je ovšem otázkou, co vlastně jsou náklady na inkluzi. Lze srovnat zlepšení podmínek jednotlivců (počítejme optimisticky s tím, že pro většinu či nemalou část inkludovaných žáků půjde o zlepšení) se zhoršením podmínek pro ostatní žáky ve třídě? Víme-li, že např. opatření umožňující snížení počtu žáků ve třídě jsou vzhledem k podmínkám v severských zemích směšná, znamená "stabilizování" nákladů na inkluzi ve skutečnosti trvalé zhoršení podmínek vzdělávání pro všechny.

tyrjir řekl(a)...
18. srpna 2017 v 13:29  

Krajně nepřesný je pan Kartous:

- Velikost školského rozpočtu ani platy učitelů se podstatně nezvětšily, ač jsou jedny z nejmenších v EU i OECD.
- Za tohoto stavu byla uzákoněna tzv. Inkluze určující další mnohdy pochybné finanční nároky na sociální a zdravotní péči o postiženou menšinu. Vede to k jakémusi přeškatulkovávání v bídném školském rozpočtu na úkor většiny. Projevilo se to i ve zvětšení propasti mezi platy učitelů a platy v ostatních VŠ kvalifikovaných profesích.


Pan Kartous se tim svým tvrzením, myslím, i nadále účastní jakési personání genocidy učitelů (termín "personální genocida" použil kdysi i pan Kartous tuším v souvislosti do odvoláním ředitele NÚV atd.).

J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.