Učitelé získávají podporu politiků. Platy by jim mohly růst až o 15 procent

úterý 13. června 2017 ·

První návrh státního rozpočtu na příští rok počítá se zvýšením základních platů učitelů o deset procent. Na růst o dalších pět procent by musela vláda najít dalších pět miliard korun. „Pokud se rozdávalo tak štědře, že všichni úředníci mají dostat přidáno 10 procent, tak s ohledem na mrzké tarify učitelů chci 15 procent pro učitele,“ řekla České televizi ministryně školství Kateřina Valachová.


Kateřina Valachová (msmt.cz)
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i koaliční partneři s navýšením platů pro učitele souhlasí. K výraznějšímu růstu jsou ale zdrženliví. „Teď hledáme peníze na to, abychom platy navýšili alespoň o deset procent,“ uvedl předseda vlády.

„Učitelé by si zasloužili možná i 50procentní navýšení. Je ale otázka, jak rozpočet bude domluven a jaké tam budou priority. Chybí peníze na stavebnictví, obrana by chtěla peníze navíc,“ poznamenal předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Můžeme vydat jen tolik, na co máme,“ dodal ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Zvyšovat platy učitelů chce ale i opozice. „I o víc než o 15 procent, ale z armády půl milionu státních zaměstnanců se musí ti neefektivní propustit,“ konstatoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle předsedy ODS Petra Fialy by se z učitelství měla stát prestižní profese, která přiláká mladé lidi.

Zda se podaří peníze navíc získat, bude jasné možná už ve středu. Koalice bude jednat o zvyšování platů učitelů i o dalších rozpočtových prioritách.



Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
13. června 2017 v 8:45  

To už vůbec nemá cenu komentovat. "By mohly růst až o 15%, 130% průměrného platu,...Sliby, chyby.

mirek vaněk řekl(a)...
13. června 2017 v 9:05  

No před volbami se slibuje. Počkejme na listopad.

Jana Karvaiová řekl(a)...
13. června 2017 v 18:29  

Uf, co já budu s tolika penězi dělat?

tyrjir řekl(a)...
18. června 2017 v 7:31  



- Ministr financí se diví, že učitelů je v České republice stále ještě víc než vojáků a policistů a zřejmě mu ani moc nevadí, že jsou to nejhůře placení učitelé v rámci OECD.

http://www.ceskaskola.cz/2017/06/ivan-pilny-vuci-pozadavkum-ministerstva.html

- Premiér a ministryně školství zatím slibují českým učitelům, kteří jsou nejhůře placenými učiteli v rámci OECD (!), jenom tolik, kolik přidávají ostatním a ani zbla se přitom, zdá se, nestydí říkat, že zlepšují jejich situaci a že školství je prioritou Vlády ČR a ČSSD.

http://www.pedagogicke.info/2017/06/hezkou-nedeli-cesti-ucitele-mate.html
https://mobile.twitter.com/SlavekSobotka/status/876026597400346625

- Předseda hnutí ANO, předseda TOP09 a by přidali učitelům víc než 15 % (i 50 %), kdyby to byla skutečná vládní priorita.

Zdá se mi, že na tahu je teď pan premiér a ČSSD, která by mu, myslím, mohla domluvit, aby důsledněji dostál svým proklamacím o významu vzdělávání.

Jestli si paní ministryně školství do zítřka nerozmyslí svou demisi a přijme-li tu demisi pan prezident, nebude už mít paní ministryně už moc příležitostí pro učitele skutečně něco udělat. O tom, že by pak pan Štech pohnul s těmi ledy, si velké iluze nedělám.


J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.