Nové školy především pro malá města a obce. Ve školkách se sníží počet dětí ve třídě

čtvrtek 19. ledna 2017 ·

Dvacet projektů s celkovou dotací téměř 300 milionů korun se v letech 2017 a 2018 uskuteční díky příslušnému programu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Kapacita mateřských škol bude zvýšena o devět tříd pro 249 dětí, u základních škol vzroste počet o 31 učeben pro 628 žáků. „Vycházíme z toho, že mateřské školy a základní školy jsou přirozenou a nepostradatelnou součástí obcí a jejich svazků a spoluvytváří pocit domova a vztah občanů k jejich obci,“ uvedla k tomu ministryně školství Kateřina Valachová.


Program pro rozvoj výukových kapacit mateřských a základních škol je plánován na roky 2014 až 2021. Ministerstvo bude usilovat o navýšení investičních prostředků ještě v tomto roce, neboť má k dispozici řadu kvalitních projektů.

Nejvyšší dotace získaly projekty novostavby mateřské školy v pražských Hostivicích a základní školy v Radonicích (Středočeský kraj). V obou případech jde o 30 milionů korun, přičemž celkové náklady jsou mírně vyšší než 45 milionů korun. Nejvíce podpořených projektů bylo ze Středních Čech, okrajových částí Prahy a také z Jižních Čech a Vysočiny.

Od zahájení Programu, jehož celkový dotační objem je 1,5 miliardy korun, bylo dosud zajištěno financování 83 investičních akcí. Díky nim již vzniklo nebo vznikne 60 nových tříd v mateřských školách s kapacitou 1424 dětí a 119 učeben základních škol pro 2 914 žáků.

Současně probíhá dotační program pro nejpostiženější oblasti v okolí Prahy v celkovém objemu 1,6 mld. Kč, díky kterému vznikne 115 kmenových učeben a 3400 míst pro žáky.

Na dnešní tiskové konferenci Kateřina Valachová také novinářům sdělila, že plánuje snížení počtu dětí ve třídách mateřských škol. „Předpokládám, že by to mělo být minimálně na 20 dětí na třídu, což by znamenalo deset na učitelku," řekla Valachová. Na 80 procentech území to podle ní kapacity mateřských škol umožňují.



Celý text tiskové zprávy MŠMT naleznete zde. Zprávu ČTK zde

1 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
19. ledna 2017 v 15:52  

"Na dnešní tiskové konferenci Kateřina Valachová také novinářům sdělila, že plánuje snížení počtu dětí ve třídách mateřských škol. „Předpokládám, že by to mělo být minimálně na 20 dětí na třídu, což by znamenalo deset na učitelku," řekla Valachová. Na 80 procentech území to podle ní kapacity mateřských škol umožňují."

Kateřina to sází hlava nehlava, ale on ten školský rozpočet není nafukovací. Ve školce se šesti třídami po 28 dětech by to obnášelo další tři třídy navíc a nárůst mzdových nákladů o polovinu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.