‚Musíme děti hýčkat hezkými zážitky.‘ Farář sváží chudé děti na kroužky

neděle 25. prosince 2016 ·

Třikrát týdně vyráží z farnosti v Liběšicích u Žatce dodávka. Za jejím volantem sedí otec Vilém nebo některý z jeho asistentů a svážejí z okolních vesnic děti, aby se jim věnovali. V chudém kraji na severu Čech je málo příležitostí k vyžití, zvláště pro rodiny, které nezvládají platit kroužky, když už nějaké ve vsi jsou. Družina na faře je zdarma. Reportáž přinesl server lidovky.cz.


farnost Liběšice
Tradici práce s dětmi převzal od pátera Jaroslava Sallera, který po listopadu 1989 začal se svozem dětí, na faře pro ně pořádal turnaje, soutěže, táboráky, karnevaly nebo přednášky. Jeho heslo znělo: „Musíme děti převálcovat pozitivními zážitky.“

Otec Vilém ve válcování pokračuje, jen má ještě širší svozové teritorium. Vedle pravidelných „družin“ třikrát týdně, kdy si děti hrají na farním hřišti nebo uvnitř, tu pořádají i víkendové akce. V pátek si skupina třeba promítne film, po setmění se vydá na stezku odvahy, v sobotu se jde na výlet av neděli setkání vrcholí bohoslužbou. „Děti hodně baví, když si samy chystají oběd nebo večeři, pak myjí stoly a nádobí. Doma by to nedělaly, ale na návštěvě je to něco úplně jiného,“ směje se farář.

Před lety si otec Vilém přibral ještě jednu aktivitu – spoluzakládal liběšickou pobočku potravinové banky, která patří mezi čtrnáct členů České federace potravinových bank. „Máme na starosti okresy Louny a Most, jedny z nejproblematičtějších regionů v zemi, tam se člověk potká s lidskou bídou ještě více. Cítili jsme potřebu pomoci těm, kdo jsou opravdu v krajní nouzi a nemají ani na jídlo. Takových lidí je v naší republice asi patnáct procent. Je lhostejné, jak se do takové situace dostali, podstatné je, že v ní jsou,“ uzavírá dvaačtyřicetiletý kněz.



Celý text naleznete zde

11 komentářů:

RP řekl(a)...
25. prosince 2016 v 14:23  

V kterém vesmíru se to týká ČEskÉ ŠKOLY?????

Michal Komárek řekl(a)...
25. prosince 2016 v 15:42  

V tom, ve kterém učitele zajímá, jak děti tráví volný čas a jestli lze a má smysl pomáhat chudým dětem, aby ho trávili příjemněji a konstruktivněji než odpovídá situaci v jejich rodině. Hezké Vánoce, pane Paláte!

Ygrain řekl(a)...
25. prosince 2016 v 15:53  

České školy se to netýká, nicméně pan farář dělá vysoce záslužnou činnost

RP řekl(a)...
25. prosince 2016 v 16:33  

ceskaskola.cz už neshromažďuje informace o škole, učitelích, žácích? Informace z článku si můžu najít a přečíst jinde, tady jsem býval rád, že si přečtu pro učitele zajímavosti, názory, diskuze o školství...

Jana Karvaiová řekl(a)...
25. prosince 2016 v 16:43  

Myslím, že církev by se měla zapojit více do podobných programů. A dělat akce i pro děti "nevěřících".Mě se třeba nelíbí tříkrálová sbírka, kdy jim nesmrdí peníze od nevěřících,ale potom jdou peníze do církevních charit a podniků.

old pratavetra řekl(a)...
26. prosince 2016 v 21:08  

Vážená paní Karvaiová, vždy jsem si se zájmem přečetl Vaše komentáře, neboť z nich mluvila znalost věci. Tentokrát však nevíte, o čem píšete. Jak si představujete Tříkrálovou sbírku? Mají si snad nevěřící napsat na dveře: "K nám nechoďte, jinak vyletí vidle?" (V naší obci jsem se s takovou reakcí u novousedlíků totiž setkal).
Peníze z těchto sbírek jsou totiž dostupné všem, včetně nevěřících. Jako příklad v naší obci mohu uvést, jak šlo půl milionu od biskupství na zpevnění pozemku, kde došlo k sesuvu půdy, aby se podařilo zachránit dům nejbohatšího člověka v obci, mimochodem absolutního ateisty.

P.S. Evidentně mu tyto peníze nesmrděly.

RP řekl(a)...
26. prosince 2016 v 21:49  

Otázku vesmíru jsem položil právě proto - máme tady na serveru pro učitele atd. planě diskutovat o věci víry, náboženství, církve? Podle mne "komárkovina" nebo debata o počtu andělů na špičce jehly. Nikdo přece nezpochybňuje zásluhy církve v různých oblastech, ale o tom, co církev koná - učitelé nerozhodují. Vážím si názorů paní Jany i old pratavetra, absolutně mě v této věci nezajímá jejich kladný nebo záporný vztah k charitě, to je věc osobní volby a svobody...

tyrjir řekl(a)...
27. prosince 2016 v 6:37  

Je pan Komárek IDEOT (ideologicky podjatý demagog)?

V kterém vesmíru se to týká ČEskÉ ŠKOLY?????

ceskaskola.cz už neshromažďuje informace o škole, učitelích, žácích? Informace z článku si můžu najít a přečíst jinde, tady jsem býval rád, že si přečtu pro učitele zajímavosti, názory, diskuze o školství...


napsal pan Palát v reakci na článek říkající, že jakýsi "Farář sváží chudé děti na kroužky".

Veřejná, rozpočtově financováná, škola poskytující bezplatně tzv. počáteční vzdělávání je podle zákonů ČR VZDĚLÁVACÍ instituce, jejíž chod určuje zákon a kterou spravuje a řídí MŠMT a zřizovatelé škol. O sociální věci se má starat především MPSV.

České veřejné (rozpočtově financované a bezplatné počáteční) školství je hrubě podfinancované a ze strany MŠMT mnohdy neúčelně spravované a řízené, což se týká i EU dotací. Administrativní zátěž učitelů roste a na české v rámci OECD nejhůře placené učitele jsou kladeny další a další mnohdy nesmyslné požadavky jak ze strany MŠMT a tak i ze strany nevládních organizací. Toto jsou závažné SYSTÉMOVĚ NESROVNALOSTI, kterým by se Česká škola měla věnovat pozornost především.

Jak se k pořadí priorit českého školství staví pan Komárek? Stačí podívat se na titulky dalších článků v České škole, jak jdou v řadě za sebou, aby bylo zřejmé, že očividně ubyly články objektině informující o děni a nesrovnalostech ve školství a že přibývá komentujících článků se základními problémy českého školství přímo nesouvísejících.

V poslední době sem už jen se sebezapřením ještě nahlédnu a něco napíšu. Těch se školou přímo nesouvisejících IDEOTICKÝCH témat je tu totiž čím dál víc.

Je pan Komárek IDEOT (ideologicky podjatý demagog), který nechápe nebo nechce chápat, co je veřejná škola a jaké jsou její základní systémové problémy?

J.Týř

Jana Karvaiová řekl(a)...
27. prosince 2016 v 7:50  

Asi jsem ovlivnena cinnosti nebo spis necinnosti cirkve katolicke v nasem okoli. A urcite je to nazor subjektivni. K charite mam blizko, ale davam prednost tem svetskym zalezitostem.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
27. prosince 2016 v 15:48  

"a v neděli setkání vrcholí bohoslužbou."

A dušička je v hrníčku. A vo to de.

tyrjir řekl(a)...
27. prosince 2016 v 21:09  

Byly myslím, doby, kdy různí autoři posílali České škole docela zajímavé články. Ty doby jsou asi pryč. A pan Komárek, zdá se, už převážně jen vylizuje jemu vonná avšak české škole dost vzdálená zákoutí mediální scény.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.