Nezisková organizace EDULAB otevřela v mateřské škole ve Vlašimi Metodické centrum pro předškolní vzdělávání

čtvrtek 7. dubna 2016 ·

Podpora v oblasti integrace nových metodických postupů a progresivních metod do edukačního procesu, praktické ověřování didaktických možností a propojování inovativních a klasických postupů v prostředí mateřské školy a rozvoj digitálních kompetencí učitelů, to vše je posláním Metodického centra pro předškolní vzdělávání, které bylo 5. dubna otevřeno v mateřské škole ve Velíšské ulici ve Vlašimi.

Metodické centrum pro předškolní vzdělávání vzniklo v rámci projektu Školka hrou, který realizuje nezisková organizace EDUkační LABoratoř (EDULAB). Ta poskytuje mateřským školám nejen tištěné a elektronické publikace, ale především metodickou podporu ve formě praktických školení, workshopů, metodických dnů a odborných konferencí. K efektivnímu využití moderních informačních a komunikačních technologií ve výchovně-vzdělávací činnosti pak EDULAB nabízí mateřským školám metodickou příručku Školka hrou.

„Metodická podpora pedagogů mateřských škol pro práci s moderními technologiemi, interaktivní tabulí, digitálním obsahem a dalšími digitálními pomůckami zde doposud chyběla. Proto nás potěšila možnost zapojit se do projektu a do sítě metodických center. Metodické příručky Školka hrou jsou velmi kvalitně zpracované, přinášejí spoustu nových námětů a nápadů, kterými mohou učitelé obohatit svou pedagogickou práci,“ uvedla Alena Matějovská, ředitelka MŠ a dodala: „Semináře, probíhající v rámci metodických dnů, jsou založeny na praktických ukázkách práce s interaktivní tabulí a digitálním obsahem a věříme, že budou další inspirací a motivací pro nás i pedagogy z regionu.“

„Na počátku všeho byla snaha nabídnout předškolním pedagogům pomocnou ruku na cestě k moderním metodám, postupům a pomůckám v předškolním vzdělávání. Jako klíčová se ukázala potřeba metodické podpory. Nyní můžeme s radostí konstatovat, že máme funkční síť Metodických center pro předškolní vzdělávání po celé České republice. Těší nás především to, že se podařilo vybudovat místa k setkávání, která přinášejí pedagogům mateřských škol možnost profesně se rozvíjet. Metodické dny Školka hrou, které v těchto centrech probíhají, navštívilo za poměrně krátkou dobu činnosti na 700 předškolních pedagogů. Semináře stojí na praktických ukázkách přímé práce s dětmi včetně metodických komentářů. Jejich účastníci tak mají možnost vidět, že to, co si přečtou v příručce Školka hrou je realizovatelné, že nové metody, postupy a pomůcky v praxi skutečně fungují. Nadšení a radost dětí je při těchto aktivitách doslova hmatatelná,“ konstatovala Miluše Vondráková, vedoucí metodička pro primární a preprimární edukaci neziskové organizace EDUkační LABoratoř.

V rámci projektu Školka hrou funguje v České republice již čtrnáct Metodických center pro předškolní vzdělávání, a to v Brně, Olomouci, Ostravě, Plzni, Pardubicích, Hustopečích, Ústí nad Labem, Jihlavě, Zlíně, Jindřichově Hradci, Náchodě, Vlašimi, Praze 4 a Praze 6. V centrech jsou představovány trendy moderního předškolního vzdělávání a možnosti efektivního využití informačních a komunikačních technologií ve výchovně-vzdělávací činnosti.

O projektu Školka hrou

Hlavním cílem projektu Školka hrou je dlouhodobá metodická a didaktická podpora učitelů mateřských škol v České republice v podobě odborných publikací, školení, seminářů a konferencí. Součástí jsou Metodická centra pro předškolní vzdělávání v krajích, která zajišťují podporu pro ostatní školy v regionu. V rámci projektu vznikají odborné metodické příručky pro učitele mateřských škol s možností využití digitálního edukačního obsahu a interaktivních metod, zpracované v souladu s Rámcovým vzdělávacím programem pro předškolní vzdělávání. Pro učitele mateřských škol organizujeme metodické dny a semináře v centru EDULAB a v Metodických centrech pro předškolní vzdělávání. Místa a termíny naleznete na www.akademie.edulabcr.cz. Projekt Školka hrou získal záštitu MŠMT. Více informací na www.eskolkahrou.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.