Přečtěte si: Inkluze se rušit nebude, prohlásila šéfka školství. Kde na to vezme peníze?

středa 3. února 2016 ·

V kouřové cloně, kterou vypustila ministryně školství Kateřina Valachová (39, ČSSD), ztratili cestu mnozí poslanci i laická veřejnost. S optimismem přijali dvouleté zkušební období, navržené Valachovou. Start inkluze to ale neposouvá, jak se mnozí mylně domnívají.


Z článku Olgy Nedbálkové v Blesk.cz vybíráme:

„O odklad zaváděného procesu se v žádném případě nejedná, je to součást tohoto procesu,“ vysvětlila Blesku již v pondělí Marcela Bernardová z Asociace speciálních pedagogů. Dotaz Blesku na ministerstvo školství (MŠMT) její slova potvrzuje: „Vyhláška sama neposouvá účinnost příslušných ustanovení školského zákona,“ sdělilo v pondělí večer Blesku oddělení vnějších vztahů a komunikace.(...)

Ministryně ještě vytáhla další zbraň – úspěšnost zákona si hodlá zajistit sliby školám, kde již inkluze probíhá. „Skončí praxe, že ředitel nedostal na asistenta ani korunu a musel ho platit například na úkor odměn pro učitele,“ řekla pro Právo.

Kde ale peníze vezme, zůstává otázka. Stejně jako to, kdo ponese odpovědnost a kdo bude řešit případnou kritiku rodičů, kteří od září 2016 mohou striktně vyžadovat pro své děti to, co jim zákon nabízí. Třeba to, že pokud školské poradenské zařízení vyhodnotí pozitivně možnosti využívání podpůrných opatření, je žák zařazen jako inkludovaný (integrovaný) do počtu 4 žáků max. na třídu v běžné ZŠ!

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
4. února 2016 v 13:39  

Inkluze se rušit nemusí, stačí, když se nebude zavádět.

poste.restante řekl(a)...
4. února 2016 v 13:58  

„Skončí praxe, že ředitel nedostal na asistenta ani korunu a musel ho platit například na úkor odměn pro učitele,“

Tak ať paní ministryně zaplatí za inkluzi a asistenty aspoň tam, kde už dávno a reálně probíhá.
A pak se můžeme bavit o efektivitě a porovnávat náklady a přínosy jednotlivých způsobů vzdělávání hendikepovaných dětí.

Vlastně, to jsme měli udělat předtím, než se tohle divadlo začaly vylepovat plakáty, aniž by bylo kde hrát a za co postavit kulisy a zaplatit herce.

Unknown řekl(a)...
5. února 2016 v 16:22  

Dnes vyšel článek o inkluzi v Blesku.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.