Přečtěte si: Informatici nebo fyzikáři? Na školách "vzácný druh". Odcházejí za lepšími platy

pátek 12. února 2016 ·

Školy v Brně i Jihomoravském kraji přichází o učitele angličtiny, informatiky a fyziky. Soukromé firmy jim nabízí víc peněz a komfortu.


Z článku Veroniky Gecové v Brněnský.Deník.cz vybíráme:

Ředitelé tak sice rozšiřují třídy a hledají nové učitele, výběr však mají čím dál užší. Především v městských částech, kde v posledních letech vznikají nové byty, jako je třeba Bystrc. „Určitě letos přijmeme nové učitele angličtiny a češtiny, plánujeme totiž přístavbu. Je ale často problém najít aprobovaného učitele, který daný obor vystudoval," poukázal ředitel základní školy ve Vejrostově ulici v brněnské Bystrci Zdeněk Černošek.(...)

Tento problém řeší i ředitel základní školy ve Vedlejší ulici v brněnských Bohunicích Jan Harmata. „Když jsem ještě studoval já, z jednoho ročníku vyšlo pětadvacet učitelů fyziky. Nyní dva až tři. A my už třeba několik měsíců sháníme vedoucí kroužku tvorby webových stránek. Nejspíš proto, že se humanitní obory studují snadněji než informatika a fyzika. Přidání peněz těmto učitelům by situaci určitě vyřešilo," myslí si ředitel.

11 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
12. února 2016 v 18:48  

A bude hůř. Doposud se o počítače na školách stará a informatiku vyučuje hromada starých kozlů, kteří informatiku sice nestudovali, ale protože je většinou jako matematiky v 90. letech hodili do informatické vody, naučili se plavat. Až tito staří praktici odejdou do důchodu, teprve nastane ta pravá sranda.

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
12. února 2016 v 19:36  

A přitom by to mělo být obráceně. Práce učitele by měla být tak vážená a tak dobře zaplacená, že by se o ni ti nejlepší z nejlepších měli prát.
V každé společnosti od prvobytně pospolné to většinou tak bylo. Jenže tihle současní zloději, kteří vedou tento stát pozpátku to nikdy, nikdy nepochopí. Májí zcela jiné zájmy, jak si během volebního období hodně nahrabat, případně myslí hlavně na to, aby byli znovu zvolení. Včera dokonce zazněl názor, že učitelům nelze přidat, protože jich je hodně a moc by to stálo.
A tak si říkám, kdo je pro společnost prospěšnější? Soudce nebo učitel? Zůstaňme v rovině, že oba stejně. Tak proč má do zadní brady soudce 100 000 a učitel 23 000?!?!?!?!?!? .

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
13. února 2016 v 11:42  

Nevím, jestli je to přesné - informatici odcházeji za lepšími platy a fyzikáři vymírají, těch, myslím, moc neodchází.

Eva Adamová řekl(a)...
13. února 2016 v 13:36  

On to také Honza Harmata v článku naznačuje. Zmiňuje, že v jeho ročníku před 30 lety v Brně končilo cca 25 fyzikářů a dnes tak dva. Zmýlil se jen v tom, že nás tehdy končilo na m-f 35 a dalších deset na oboru f a základy techniky, takže celkem 45. Když synovec dělal v Ostravě před několika lety přijímačky na navazující učitelský zeměpis, bylo to dohromady s fyzikáři. Na otázku, kolik tam těch fyzikářů bylo, jsem se dozvěděla, že mám vynechat to množné číslo, byl tam jeden, zeměpisářů bylo 40. Situace není vážná, ale zoufalá.

Unknown řekl(a)...
13. února 2016 v 13:52  

Souhlasím s Adamovou. Dnes je na fakultách v ČR fyzikářů do deseti kusů na fakultu. Prostě očekávejte zrušení fyziky na SŠ a ZŠ. To je přece nejjednodušší řešení v duchu MŠMT, ekonomů a politiků ve vládě. Nedělejte si iluze.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
13. února 2016 v 13:53  

Já jsem fyzikář, takže mě ta situace vyhovuje...

Cena na trhu stoupá a za pár let mě bude škola platit zlatem (nebo se zruší výuka fyziky). :-)

Unknown řekl(a)...
13. února 2016 v 17:06  

Matematiku nás dalo na přírodovědecké fakultě 7. Učím jen já. Na srazu došlo i na platy. Nikdo nevěřil, že "beru" 21 000,-Kč.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
13. února 2016 v 18:01  

Jako zkušený matematik uvádíte hrubou mzdu? Sraz byl již před lety nebo nemáte celý úvazek? :-)

Unknown řekl(a)...
13. února 2016 v 23:22  

Sraz byl zhruba před rokem. Mzda je čistá. Výše je +,- nějaká stovka. Úvazek 1,00. A neučím na soukromé škole. Tam mají učitelé ještě méně - smluvní platy. Tarify znají jen z novin a televize a o nadtarifních mzdách neví nic. Pravdou je, že učím ještě nějaké hodiny navíc na průmyslovce. To do platu na ZŠ nezapočítávám.

krtek řekl(a)...
14. února 2016 v 11:30  

"Informatiku vyučuje hromada starých kozlů" - to jsem to dopracoval, studiem si doplnil aprobaci a teď, v takřka průměrném věku, starým kozlem nazván. Kolegyni (MFF, učitelství fyzika-informatika) vyřídím, kolega (o deset let starší, ale taky má deset let do důchodu) to snad vezme ;-)
Všeobecně ano, informatika, fyzika, ale pomalu i matematika netáhnou.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
14. února 2016 v 16:44  

Fando - ono to bylo, formou dotazu, takové upozornění, že je lepší udávat mzdu hrubou, než čistou, protože nikdo neví, co všechno se komu sráží, eventuálně sráží méně kvůli dětem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.