Přečtěte si: Školáci budou mít obědy zdarma, chce to ministryně Valachová

neděle 1. listopadu 2015 ·

Obědy zdarma mají mít všichni žáci prvních až třetích tříd a děti v posledním ročníku mateřských škol. Na setkání s novináři to v úterý prohlásila ministryně školství Kateřina Valachová. Zavedení obědů placených státem plánuje na rok 2018.


Z článku Barbory Cihelkové v Lidovky.cz vybíráme:

Plošné hrazení obědů považuje za transparentní řešení, uvědomuje si ale, že jeho prosazení zejména při debatách s opozicí nemusí být snadné. „Konzervativce tato představa děsí,“ poznamenala.

Kromě obědů chce dětem ze státní pokladny přispět také na zájmové kroužky pořádané v rámci školních družin a na lyžařské výcviky. „Těch se dnes mnoho dětí ze sociálně slabších rodin nemůže zúčastnit, přitom je to součást vzdělávání,“ míní Valachová.

5 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
1. listopadu 2015 v 14:05  

PLÁNOVANÉ REFORMY VE FINANCOVÁNÍ ŠKOLSTVÍ
- V reformovaném financování regionálního školství nebude odděleně financováno základní a střední školství, jak se původně počítalo.
- Školy by nově měly být financovány na základě počtu odučených hodin, který vyžaduje daný vzdělávací program.
- Ministerstvo školství prováděcím předpisem stanoví pro jednotlivé obory vzdělání maximální počet hodin výuky ve třídě, který bude zohledňovat nezbytné dělení zejména na jazyky nebo nutnost podpory pro dítě se speciálními vzdělávacími potřebami.
- K tomu budou vyčleněny peníze na platy učitelů nad rámec základního tarifu. Zde se bude brát v úvahu průměrná naplněnost běžných tříd a podíl dětí, které potřebují podporu ve vzdělávání.
- Nyní jsou školy financovány podle počtu žáků. Naplněnost tříd tak přímo ovlivňuje, kolik peněz mají například ředitelé k dispozici na odměny pro učitele. Do problémů se také dostávají kraje, kde klesají počty dětí, ale zároveň přibývají děti s potřebou podpory. To je třeba případ Moravskoslezského kraje.
- Reforma by měla být připravena do konce tohoto roku. Definitivně jasno o novém způsobu financování škol by mělo být do poloviny roku 2017, aby mohlo ministerstvo vyjednávat potřebné peníze pro státní rozpočet 2018. Ve školách by nový systém měl začít fungovat od školního roku 2018/2019.
Zdroj: http://www.lidovky.cz/skolaci-budou-mit-obedy-zdarma-chce-to-ministryne-valachova-pqi-/zpravy-domov.aspx?

tyrjir řekl(a)...
1. listopadu 2015 v 14:17  

Plošně poskytované obědy zdarma považuji při dnešní hrubé pofinancovanosti školství vč. platů učitelů spíš za transparentní projev pohodlného populismu než za užitečné transparentní opatření. Psal už jsem: Souhlasil bych s obědy zdarma pro chudé děti, které chudobou sociálně strádají. Plošné placení obědů všem dětem považuji za jasné mrhání rozpočtovými penězi. Nevěřím, že je to nápad samotné paní ministryně. Myslím, že by se proti tomu mohla a měla z titulu svého úřadu rozhodně a důrazně postavit. J. Týř
Viz též http://www.ceskaskola.cz/2015/10/prectete-si-deti-maji-mit-az-do-treti.html

poste.restante řekl(a)...
1. listopadu 2015 v 14:37  

Plošně poskytované obědy zdarma považuji při dnešní hrubé pofinancovanosti školství vč. platů učitelů spíš za transparentní projev pohodlného populismu než za užitečné transparentní opatření. Psal už jsem: Souhlasil bych s obědy zdarma pro chudé děti, které chudobou sociálně strádají. Plošné placení obědů všem dětem považuji za jasné mrhání rozpočtovými penězi.
Souhlasím.
Nevšiml jsem si, že naše školství netrápí opravdu jiné problémy, na které je potřeba vydávat veřejné prostředky, ani že náš stát je na tom tak dobře, aby mohl rozhazovat peníze.

Proč ne celý první stupeň?
Anebo proč ne jen první dvě třídy? S tím, že za ušetřené peníze může MŠMT platit obědy zdarma učitelům? Byla by to alespoň malá kompenzace za mizerné platy.

Unknown řekl(a)...
1. listopadu 2015 v 15:46  

tyr jir líčíte si to financování na učitele příliš růžově,ono přesněji se to nazývá na počet hodin,tak jak je to již dnes u soukromých škol,kde jsou kantoři většinou placeni od hodiny,jinými slovy se tím naznačuje, že se bude něco dít s tarify,ty lze totiž provozovat podle žákú (nebo podle tříd jak bylo za socíku),takže buď zůstane nějaký nízký pseudotarif a systém "doplatů",nebo individuální smlouvy (jako na žl ale bez žl) ,nebo od hodiny,v konešném důsledku je systém na kantora nejúspornější.minimum hodin,minimum kantorů,minimum škol....

Unknown řekl(a)...
3. listopadu 2015 v 18:07  

Já chci taky obědy zdarma, už mě taky nebaví vařit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.