MŠMT spustilo testování gramotností dospělých – PIAAC online

pondělí 2. listopadu 2015 ·

Aplikaci „Vzdělávání a dovednosti online“ známou též jako „PIAAC online“ zaměřenou na testování vědomostí a dovedností dospělé populace v oblasti funkční gramotnosti spustilo tento měsíc Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Na portálu www.oecd.org/skills/esonline-assessment/takethetest si zájemci mohou vyzkoušet své dovednosti v oblasti matematické a čtenářské gramotnosti či dovednosti řešit problémy v oblasti ICT dovedností, to vše v národním i mezinárodním srovnání. Uchazečům o zaměstnání bude v rámci tohoto portálu umožněno zjistit své pracovní a osobní preference a tím určit oblasti trhu práce, na které by se měli při hledání zaměstnání zaměřit. Test se zájemcům zpřístupní po zadání autorizačního kódu.

Prostřednictvím testu PIAAC online jsou měřeny kognitivní a nekognitivní dovednosti, které jednotlivci potřebují jako základ pro uplatnění se v moderní společnosti a při řešení složitějších problémů. Tyto dovednosti zahrnují schopnost porozumět tištěným a elektronickým textům a dále je využívat, pracovat s čísly a řešit problémy v prostředí informačních technologií. Test umožňuje měřit i nejzákladnější čtenářské dovednosti. Test dále obsahuje část týkající se nekognitivních (osobnostních) dovedností, díky které získají jednotlivci informace o aplikování dovedností v domácím i pracovním prostředí, stejně jako v oblasti týkající se zdraví a pocitu pohody či preferencí na trhu práce. Z každého zvoleného testovaného modulu obdrží účastník testu souhrnnou závěrečnou zprávu s individuálním rozborem jednotlivých oblastí.

Výsledy testu jsou využitelné typicky pro organizace zabývající se oblastí vzdělávání dospělých, jako jsou např. úřady práce, vysoké školy či školicí střediska.

Aplikace je výstupem individuálního projektu národního „Příprava a realizace mezinárodního výzkumu PIAAC a zveřejnění jeho výsledků – Kompetence II“ realizovaného MŠMT v letech 2009-2015 v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Bližší informace o testu a získání přístupových práv lze získat na stránkách projektu www.piaac.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.