MŠMT: České školství v mezinárodním srovnání 2015

úterý 24. listopadu 2015 ·

Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) zveřejnila 24. listopadu 2015 v 11 hodin publikaci Education at a Glance 2015 (EAG), která prostřednictvím vybraných indikátorů porovnává každoročně vzdělávací systémy členských a partnerských zemí OECD.

Publikace je rozdělena do čtyř věcných bloků, které jsou dále členěny do 31 tematických kapitol. Popisují vzdělávací systémy zejména z pohledu přístupu ke vzdělávání a průchodu vzdělávací soustavou, výstupů ze vzdělávání, finančního zabezpečení vzdělávání, personálního zabezpečení vzdělávání, podmínek pro výuku. Zvláštní pozornost publikace věnuje předškolnímu vzdělávání a profesi učitele.

„Mezinárodní srovnání pro nás představuje kvalitní zpětnou vazbou. Česká republika je v rámci této ročenky hodnocena nejlépe především v oblasti nejvyššího dosaženého vzdělání. Naopak jednu z nejhorších hodnot vykazujeme v oblasti finančního ohodnocení učitelů. Pedagogové patří k nejhůře placeným státním zaměstnancům, což je v rozporu s vládní politikou vzdělanostní společnosti. Právě proto pracujeme na zlepšení postavení učitelů prostřednictvím růstu platů, narovnání výše platů pro nejzkušenější učitele i prostřednictvím dalšího vzdělávání učitelů pro jejich profesní rozvoj,“ řekla ministryně školství Kateřina Valachová.

Publikace EAG je zveřejněna na webových stránkách OECD (www.oecd.org/edu/eag.htm). Současně je přístupná i na webu MŠMT. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy současně zpracovalo publikaci České školství v mezinárodním srovnání, která představuje stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace EAG v českém jazyce a obsahuje výběr nejzajímavějších a nejvíce diskutovaných indikátorů z této ročenky školství. Publikace je ke stažení na webu MŠMT, kde je k dispozici i český překlad doprovodného profilu Country Notes pro Českou republiku, který podchycuje základní výsledky pro danou zemi.

5 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
24. listopadu 2015 v 20:22  

Pochopil-li jsem to správně, titul tu má kdekdo, a učitelé holou řiť?
A což tak se podívat na školní parkoviště...

Pavel PEŠAT řekl(a)...
24. listopadu 2015 v 20:58  

Myslím, že Vašemu úsudku nelze vytknout sebemenší chybku. Co se týče školního parkoviště, byl bych konkrétnější a porovnával bych např. parkoviště před školou, před nemocnicí, před soudem a před magistrátem. Výzkumný projekt "mé město".

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
24. listopadu 2015 v 21:05  

Pozor! Viděl jste parkoviště před soukromou školou?

Pavel PEŠAT řekl(a)...
24. listopadu 2015 v 23:48  

To ZS. Samozřejmě, viděl, např. před Euroregionálním gymnáziem http://www.skolnistranky.cz/skola/406/detail/
každý pátek není svátek...
Na druhé straně jsou samozřejmě i školy úspěšné :D

mirek vaněk řekl(a)...
25. listopadu 2015 v 12:43  

Ta lepší auta koupil manžel podnikatel své ženě učitelce. Nebo že by byla ředitele?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.