Vyjádření ministryně školství k fyzickému trestu na pražské ZŠ

pátek 9. října 2015 ·

Po reakcích na vyjádření ministryně Kateřiny Valachové pro úterní MF DNES zveřejňujeme celý přepis rozhovoru a zároveň i audionahrávku.


Dostali jsme spoustu ohlasů od učitelů. Co říkáte na to, že ředitel dal pohlavek drzému žákovi? Váš pohled na věc.


Určitě pohlavkování nebo fyzické tresty do našich škol nepatří, na tom se asi všichni shodneme. Musím korektně říci, že nejsem seznámena s detaily tohoto případu, té situace tak, jak se udála. Já jako ministryně školství v návaznosti na tento konkrétní zcela ojedinělý skutek nechystám žádné zásadní výkladové nebo dokonce legislativní kroky. Spíše se přiznám, že se chci soustředit nejen na to, že pohlavky a fyzické trestání nepatří do našich tříd, ale také na, že musíme vést vážnou debatu o tom, že učitelé potřebují podporu v tom, jaké velké množství úkolů se na ně nakládá. Já jsem pouze prostřednictvím médií byla informována, že se snad ta situace měla stát a eskalovat v souvislosti se složitější výchovnou situací s jiným žákem. Tam se domnívám, že kromě jasného odsouzení fyzického trestu musí být odsouzeno takové jednání, protože si myslím, že ani pan učitel sám jistě není rád, protože by určitě za standardní situace takto nereagoval. Současně musíme opravdu v souvislosti s takovými situace nešťastnými věnovat pozornost i učitelům. Úkolů je řada, stresů v rámci vzdělávání také, a i když to není omluva pro daný skutek, tak zároveň mě jako ministryni školství zajímá, do jaké míry mají učitelé podporu v řešení složitých situací. Ale ředitel měl prý vážnou situaci k řešení ve školní jídelně s autistickým chlapcem, z tohoto důvodu si myslím, že v ruce s tím bychom měli striktně odmítnout a zamítnout jakékoli ospravedlnění fyzického trestu, ale zároveň bychom se měli popravdě říct, jestli podpora našich učitelů je dostatečná například prostřednictvím dalších specializovaných profesí jako jsou školní psychologové nebo sociální pracovníci ve školství.

Je to na odvolání podle vás?

Chápu, že vás zajímá tato otázka na tělo, já se k tomu jako ministryně nebudu vyjadřovat k tomuto konkrétnímu případu. Ale mohu slíbit, že se určitě celkově budu zabývat tou situací v návaznosti na ty reakce, které jste mi naznačila, že jsou snad ze strany učitelské veřejnosti.

Audionahrávka (MP4)

1 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
11. října 2015 v 22:10  

Vyjádření paní ministryně je myslím korektní, vyvážené a adekvátní dané věci. Nerozumím asi zcela těm, kteří tu nešťastnou a pro naše současné školství nikoli typickou věc myslím dost necitlivě rozviřují. J. Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.