V Čakovicích otevřeli novou "školu budoucnosti"

středa 2. září 2015 ·

Své první žáky přivítalo zbrusu nové detašované pracoviště základní školy Dr. Edvarda Beneše v pražských Čakovicích. Sedm plně vybavených tříd s kapacitou pro 210 žáků bude moderním způsobem poskytovat výuku pomocí digitálních technologií. Prostřednictvím tzv. "future classroom", tedy třídy budoucnosti, se budou děti učit na elektronických tabulích a dotykových stolech. Výstavba nové školy stála 25 milionů korun.


„Otevřením nového detašovaného pracoviště se čakovická škola stala jednou z největších základních škol v celé České republice. Ode dneška ji navštěvuje přes jedenáct set dětí. Zároveň je navíc jedinou obecní základní školou, která nabízí v takovém rozsahu výuku pomocí digitálních technologií," uvedl Alexander Lochman, starosta městské části Praha-Čakovice.

Nová škola dnes přivítala prvních 210 dětí v sedmi třídách. Slavnostního otevření se zúčastnili náměstek ministryně školství Stanislav Štech a Eva Kislingerová, náměstkyně primátorky hlavního města Prahy pro oblast finanční politiky.

Před rekonstrukcí sloužil objekt školy jako družina. V přízemí bylo zázemí pro výuku pracovních činností a nechyběly zde ani výukové kuchyně. Zastaralou budovu nyní nahradily moderní učebny s interaktivními stoly a panely. Jako sjednocující prvek třídy pak fungují interaktivní panely, které umožňují žákům zapojit se do centrálních vzdělávacích aktivit. Učitelům pak nabízejí možnost detailní přípravy výuky. Vzhledem k digitální povaze a dalšímu možnému využití příprav je jejich práce navíc mnohem efektivnější.

Zdroj: MŠMT

7 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
2. září 2015 v 10:32  

Co je to platné, když školní třída je to nejhorší místo pro učení.
Vyhozené peníze...

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
2. září 2015 v 20:06  

Jestlipak přijedou potentáti taky na nějaké zavírání školy...

Unknown řekl(a)...
2. září 2015 v 23:25  

Určitě bude inkluzivní.

Unknown řekl(a)...
3. září 2015 v 8:32  

starý cirkusový stan by vyšel levněji a přinesl dětem více nevázané radosti,nemluvě o tom,že by se výrazně posílila kreativní gramotnost

Jan Hučín řekl(a)...
3. září 2015 v 8:44  

Ještě těžší než něčeho dosáhnout (zde zřídit) je udržet to. Obávám se, aby po jednorázovém nalití peněz jsme se již jen nedívali, jak to všechno chátrá a nejsou finance na opravu.
Supermoderních učeben jsem viděl za svůj život mraky. Tedy supermoderních v době zřízení.
Ale vlastně na tom až tak nezáleží. Kolegové Pytlík a laimes28 to vystihli přesně.

Nicka Pytlik řekl(a)...
3. září 2015 v 8:55  

Nechtěl jsem realizátorům kazit radost, ale každá technologie je v okamžiku jejího zavedení beznadějně zastaralá. Tak jakápak budoucnost...

Unknown řekl(a)...
4. září 2015 v 10:29  

Možná, že by nebylo marné otevřít také nějakou "školu minulosti", kde by se žáci vzdělávali podobně jako v dobách, kdy naši žáci a studenti obsazovali čelná místa světových žebříčků ve znalostech z matematiky a přírodovědných předmětů.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.