Český rozhlas Plus: Hodnocení se nebojíme, jde ale o to jak, říká zástupce učitelů o kariérním řádu

středa 2. září 2015 ·

Kariérní řád učitelů, který prosazoval bývalý ministr školství Marcel Chládek, měl zajistit šikovným kantorům rychlejší kariérní postup a růst platů. Mnozí učitelé ale chystanou podobu kariérního systému kritizují, a zaradovali se, když nová ministryně Kateřina Vlachová celý záměr odsunula na pozdější termín.




Zdeněk Sotolář, mluvčí Učitelského profesního sdružení: „Ocitli jsme se někde před 30 lety, kdy přišel nový učitel a dostal uvádějícího staršího a učitele, se kterým pracoval, a něco se tak naučil. My jsme to úspěšně zlikvidovali, a dnes se vytváří další systém, který přejmenovává a vymýšlí místo uváděcích učitelů všelijaké mentory a kouče. Co vlastně nového to přináší?“

Náměstek ministryně školství Stanislav Štech: „Musím se ztotožnit s většinou výhrad, které zde byly řečeny. Nešťastným způsobem se zasáhlo do toho, co fungovalo, jestliže chceme alespoň něco z toho trochu napravit a použít i to pozitivní, tak se domnívám, že návrat k silné roli předmětového didaktika nebo metodika bude dobrou věcí.“

3 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
2. září 2015 v 21:50  

Pokud mi připravovaný kariérní řád neumožní můj kariérní růst bez ohledu na vůli či nevůli kdekoho, pokud moji práci nebude posuzovat i nezávislá autorita, pak to není karierní řád, ale řiťolizecký pořadník.
Jsem učitel. Pokud je to málo, pak si trhněte nohou, laskavěěěěě. Obešel jsem se doteď, obejdu se i nadále.

Unknown řekl(a)...
3. září 2015 v 8:53  

kariérní řád v českém prostředí je nerealizovatelný a také naprosto zbytečný,jaká že se to dá ve školství udělat kariéra? učitel-zástupce-ředitel?o řediteli rozhoduje zřizovatel , o zástupci ředitel a učitelské hejno pěšáků bude mezi sebou kariérně skotačit?zažil jsem na sš zajímavý případ jednoho kolegy,který z různých důvodů (čistě osobních) vystudoval, takříkajíc na stará kolena,dálkově,aniž to kdo na škole věděl, druhou vš (jenom pouhé bc ),nemluvil o tom, ani okázalou promoční párty neorganizoval,diplom si vyzvedl v tichosti na děkanátě,nicméně,zcela náhodou,to po roce na něj "prasklo", vedení se snažilo přijít věci na kloub a zkoumalo,co se za tím skrývá,proč to udělal,jelikož to nezjistili,tak se jej při první příležitosti zbavili ....

Unknown řekl(a)...
4. září 2015 v 1:49  

Kariérní řád v podobě v jaké byl představen je naprostý zmetek. Na škole přibudou 2 až 4 noví zástupci, kteří budou otrokům ve dvojce řídit činnost. Budou učit méně hodin, mít méně dozorů, více peněz a v 95% případů to budou milenky, milenci, známí, známí známých, starostovi kamarádi a kamarádky. A otroci ve dvojce budou celý život čekat na to, až nám doživotní trojkař umře. Kvóty jsou stanoveny na 15% do trojky a 5% do čtyřky. Je to jistá forma pedagogické segregace a diskriminace, pač na většině škol je kvalitních učitelů mnohem více než 20%.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.