Přečtěte si: Tolerantní výchova ničí dětem hodnoty. Jsou nezvladatelné, zlé a ničeho si neváží

čtvrtek 12. března 2015 ·

Shovívavá výchova končí špatně. Děti, kterým rodiče nevymezili hranice, mají problémy se sebeovládáním. Chybí jim motivace, disciplína a odpovědnost. Vidí jenom svoje potřeby a ke svému okolí jsou lhostejné. O příliš benevolentní výchově v rozhlasové Radioporadně diskutovali s klinickou psycholožkou Blankou Pöslovou.


Z článku Kateřiny Prouzové v Rozhlas.cz vybíráme:

„Stává se, že rodiče neztlumí první vlnu, kdy potomek snaží prosazovat svoji vůli násilím. Dokonce se nechávají od svých tříletých dětí bít a připadá jim to roztomilé. Jenomže to vede k tomu, že se děti začnou násilnicky prosazovat všude,“ říká Blanka Pöslová. To způsobí, že tvrdě narazí v sociálních vztazích. Neznají hranice a netuší, kam až mohou zajít. Nemají respekt vůči svému okolí. Myslí si, že jejich emoce a potřeby jsou jediné na světě.

„S překvapením zjišťují, že i ti druzí něco chtějí a potřebují, ale nejsou schopní to sladit. Mají problém se přizpůsobit v jakémkoliv kolektivu. Neumí se ovládat a strádat,“ vysvětluje Blanka Pöslová.

3 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
12. března 2015 v 14:13  

Já jsem se pokusila v našem městečku uspořádat sérii přednášek )spíš diskusních klubů) právě na téma výchova. Abych pravdu řekla, velký zájem nebyl, rodiče mají zřejmě pocit, že nepotřebují slyšet názory člověka s dlouholetými zkušenostmi. Ale beru to jako první vlaštovičku a budu se snažit expandovat do okolních městeček a vesnic, třeba se něco stane.

Nicka Pytlik řekl(a)...
12. března 2015 v 22:03  

Vida!

Unknown řekl(a)...
15. března 2015 v 10:42  

Liberální nebo příliš tolerantní výchova dětem hodnoty asi neničí, protože, kde nic není, ani výchova nebere.
Spíš je to tak, že spontánní liberální bezcílná výchova žádné etické, estetické a další prosociální hodnoty nevytváří ani nerozvíjí.
Ke konzumní orientaci není výchovy třeba, k té si pod vlivem svého okolí dítě často dospěje samo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.