Vídeň: Cesta do školy - bezpečně a s mapou

neděle 31. srpna 2014 ·

Každý si je může stáhnout - trasy do škol města Vídně.

Na více jak 250 vídeňských základních školách budou na začátku školního roku rozdány prvňáčkům a dalším dětem mapy tras, po kterých se nejbezpečněji dostanou do školy a zpátky domů. Mapy obsahují popis, ale i barevně vyznačená místa, kde je nutná zvýšená opatrnost či kde je zastávka autobusu a další informace. Rodiče si je mohou stáhnout na internetu dva týdny před začátkem školního roku, aby se cesta do školy dala včas pořádně natrénovat. Na webových stránkách města je možné hledat trasu podle městského okresu, či podle jména školy.

Projekt "Mapy tras do školy" (Schulwegpläne) je společným projektem města a vídeňské pobočky Všeobecné úrazové pojišťovny AUVA. Příprava projektu probíhala v letech 2004 - 2011. Za finanční účasti městských okresů byly sestaveny mapy pro 250 základních škol, a to jak veřejných tak i soukromých. Mapy tras do školy jsou každoročně kontrolovány a v případě nutnosti upravovány. Připomínky rodičů a učitelů jsou vítány.

Odborníci doporučují nacvičit cestu do školy ve třech fázích. Rodiče vysvětlí dítěti jak se na ulici a v dopravě bezpečně chovat, ukáží cestu do školy a upozorní na situace, které mohou nastat. V druhé fázi se role "průvodce" vystřídá a dítě ukazuje kudy jít a na co dávat pozor. Na závěr už jde dítě téměř samo a jeho doprovod zasahuje pouze v případě nutnosti. Nejkratší cesta nemusí být vždy tou nejlepší a nejbezpečnější. Doporučeno je vyhýbání se nepřehledným místům a komplikovaným křižovatkám. Při používání hromadné dopravy je nutné natrénovat nástup a výstup z dopravního prostředku. Na kole nebo koloběžce smí děti do 12ti let věku vyrazit do školy pouze s doprovodem osoby starší 16ti let. Je nutné zdůraznit dětem i to, že nesmí dobíhat autobus či přebíhat přes koleje, když vidí v zastávce tramvaj.

Trasy na internetu: www.wien.gv.at/verkehr/verkehrssicherheit/schulweg/plaene.
www.schulweg.wien.at

Příklady map: www.wien.gv.at/verkehr/verkehrssicherheit/schulweg/pdf/06-sonnenuhrgasse.pdf
www.wien.gv.at/verkehr/verkehrssicherheit/schulweg/pdf/06-corneliusgasse.pdf

Zdroj: Wien.at
(com)

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
31. srpna 2014 v 11:38  

Ani si nevzpomínám, jak jsme se do školy dostávali my v době našeho dětství. Možná nás tam rodiče odesílali vzducholodí.
Námitka, že dnešní doba skýtá nepoměrně větší počet nebezpečnějších nástrah, je namístě. Mám ale zato, že člověk se má rozvíjet a ve vlastním zájmu se rozvíjí přiměřeně s rozvojem svého okolí. Děti zvládají bez problémů digitální technologie s přístupem k nepřebernému množství informací, a nic tedy nebrání tomu, aby přirizeně zvládaly i základní otázky svojí vlastní bezpečnosti.
Avšak obezřetnosti není nikdy dost. Určitě se najde dost školských odborníků, kteří půjdou cestou odpovídajícího projektu za evropské peníze. Třeba Do školy po vídeňsku, jehož součástí bude i námět jak obohatit školní řády podrobnými pokyny o bezpečné cestě do školy pro jednoho každého žáka školy. Nebo tak nějak.
Uvítám, pokud bychom se dozvěděli trošku víc i o tom, jak chodí děti do školy třeba v Kuala Lumpuru.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.