Sandra Stuchlíková: Obama chce zavádět internet do škol s pomocí soukromého sektoru

pondělí 2. června 2014 ·

Článek informuje o nejnovějším vývoji amerického programu ConnectED, který se snaží zajistit, aby bylo v dohledné době během vyučování 99 % amerických žáků připojeno vysokorychlostně k internetu. Pro nás velmi zajímavá je úspěšná spolupráce soukromého sektoru se školstvím, kterou se v našich podmínkách zatím příliš nedaří iniciovat.

Brzy to bude rok, co prezident Spojených států Barack Obama oznámil, že v blízké době zavede téměř do všech amerických škol rychlé internetové připojení – viz Do 5 let má být připojeno 99 % žáků v USA do internetu. O tomto projektu, nazvaném ConnectED [1] mluvil i během letošní lednové Zprávy o stavu Unie. Oznámil v ní, že plán na zajištění ultrarychlého internetu pro školy je na dobré cestě, a to díky tomu, že se do něj prostřednictvím nezávislé vládní agentury FCC (Federal Communications Commission) zapojí kromě státu i řada soukromých společností. [2] Vzhledem k rostoucí všudypřítomnosti osobních zařízení, jako je tablet, bude primárním cílem celoškolní pokrytí Wi-Fi signálem.

K významným partnerům, kteří všichni dohromady poskytnou přes miliardu dolarů, patří například Apple, Microsoft, Prezi a Adobe. [3]

Společnost Adobe přispěje více než 300 miliony dolarů a zaškolí učitele

Společnost Adobe školám poskytne především svůj software. Bude poskytnut pro digitální učení a vyučování 15000 americkým školám. Kromě jiných produktů budou studenti a pedagogové využívat např. systém pro vytváření e-Learningového obsahu Adobe Captivate. Na zlepšení administrativních procesů budou vzdělávací zařízení moci využít elektronický podpisový software Adobe EchoSign.

Společnost prostřednictvím svých iniciativ Adobe Education Exchange a Adobe Youth Voices poskytne též řadu školení pro učitele. Závazek je v souladu se základními americkými federálními standardy (Core Standards), které doporučují, aby byla informační gramotnost zařazena do základních učebních osnov.

Adobe prezentovala svůj závazek pro ConnectED na prvním studentském filmovém festivalu 28. února v Bílém domě. Výkonný ředitel Shantanu Narayen při této příležitosti řekl toto: „Věříme v to, že technologie přinášejí mládeži možnost, jak vyjádřit kreativitu a budovat dovednosti. Jsme hrdí, že můžeme přispět k záměrům pana prezidenta a těšíme se na pozitivní dopad, který naše účast přinese studentům a pedagogům.“

Adobe pomáhá prostřednictvím různých programů americkým školám už 20 let. Například Adobe Education Exchangeje největší on-line komunita kreativních pedagogů, ve které je zapojeno více než 127000 učitelů z celého světa. Tato služba nabízí volný přístup k profesionálním pomůckám a zkoumá zdroje založené na standardech.

Adobe Youth Voices je nadace, jež podněcuje kreativitu mladých lidí skrze sílu vyprávění s digitálními médii. Od zahájení tohoto programu ho využilo již více než 5 000 pedagogů a 150 000 žáků z více než 58 zemí.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.