Přečtěte si: Ztracené dvacáté století, aneb jak copyright pohřbívá knihy

úterý 25. března 2014 ·

Kvůli podivnému pokroucení ochrany autorských práv je na Amozonu dvakrát více nově vytištěných knih z 50. let 19. století, než z 50. let 20. století. Počty za první desetiletí 21. století a za první či druhé desetiletí 20. století jsou v podstatě stejné. Od 30. let do konce minulého století se táhne hluboká propast „ochrany autorských práv“.


Z článku Rebeccy J. Rosen v reporti.net/TheAtlantic.com vybíráme:



Paul Heald během své přednášky na University od Canterbury 16.března vysvětloval, jak ke grafu přišel a co ukazuje:


„Myslím, že toto jsou velmi vzrušující předběžná data. Přiměl jsem jednoho ze svých studentů, aby napsal program, který prohledá Amazon.com a vytáhne 2500 náhodných knih z oblasti beletrie. Nálezy jsou naprosto fascinující. 
Rozdělili jsme údaje po desetiletích. Bylo možné očekávat, že když projedeme Amazonem, vezmeme pouze nové knihy, navíc pouze knihy prodávané Amozonem (nejsou tam tedy započítány knihy z druhé ruky ani knihy prodávané spolupracovníky Amazonu, jsou to pouze knihy ze skladů Amazonu), že samozřejmě nejvíce z nich bude z posledního desetiletí 2000-2010. To je očekávatelné: jsou nové, populárnější. Počty rychle padají pro léta 90., 80., 70., 60. až 30. Zde je ale bod, kdy začínají knihy spadat do veřejné domény. Najednou čísla strmě stoupají. Amazon nyní prodává v podstatě stejně nových knih z prvního i z druhého desetiletí 20.století, jako z prvního desetiletí tohoto století. Půjdeme-li až do 50. let devatenáctého století, zjistíme, že nových knih z této doby je na Amazonu dvakrát více, než z 50. let století dvacátého. Takže toto jaksi potvrzuje domněnku, že veřejné doména má jakýsi pozitivní efekt.“


1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
25. března 2014 v 9:15  

Domněnka je zcela scestná; může jít i o záměrnou demagogii.
Zmíněná čísla nevypovídají o ničem jiném, než o tom, že knihy, na které se 70 let po smrti autora nevztahují majetková autorská práva (tj. je lze vydat bez souhlasu autora), může - jak v papírové, tak zejména v elektronické podobě - celkem jednoduše vydat každý, koho to napadne a kdo se, většinou mylně, domnívá, že na tom zbohatne.
To, že je na Amazonu nabízeno více titulů takovýchto knih (i každé vydání téhož díla jiným nakladatelem je samozřejmě odlišnou položkou zboží), nevypovídá nic o tom podstatném - jak moc ty knihy někdo kupuje či jak moc je někdo čte...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.