Projekt Municipalita

pátek 24. ledna 2014 ·

Klientelistické zneužívání veřejné moci a vyvádění veřejných prostředků probíhá na úrovni samospráv ve stejné míře jako na centrální úrovni či ve státních podnicích. Základním předpokladem pro bujení korupce na lokální úrovni je rozšířený nezájem místních občanů.


Projekt Municipalita je koncipován jako osvětová akce, která má za úkol ukázat nejen mladým lidem, že podílet se na místní politice je nejen právo, ale svým způsobem i povinnost každého občana, a že se jedná o činnost, kterou mnozí z nich již nevědomky vykonávají. Cílem je vzbudit v lidech zájem o diskuse, o zasedání místních zastupitelstev, o hájení svých zájmů, jinými slovy popřít letargii a rezignaci. Tímto způsobem může potenciálně dojít i k postupné rehabilitace pověsti a zájmu celostátní politiky skrze zvýšený zájem občanů a postupné obsazování veřejného prostoru politickými, nikoli ryze oportunistickými skupinami.
Municipalita II

Dne 15. ledna 2014 odstartovala druhá část projektu Municipalita II zaměřená na vtažení středoškoláků do veřejného dění, především na úrovni místních samospráv. Je vedená formou soutěže a prvním úkolem je zpracovat strategický plán rozvoje obce. Z přihlášených prací budou vybraní 3 nejlepší, kteří získají hmotné ceny, nabídky spolupráce a budou moci prezentovat svůj strategický plán ve vybrané obci – to vše za podpory odborníků. Nadační fond proti korupci je partnerem tohoto projektu stejně jako u Municipality I, která úspěšně proběhla v minulém roce.

Podorbnosti k projektu Municipalita naleznete ZDE.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.