ČŠI: Informace k elektronickému testování žáků ve školním roce 2013/2014

pondělí 2. prosince 2013 ·

V návaznosti na schválení Závěrečné zprávy o přípravě, průběhu a výsledcích druhé celoplošné generální zkoušky ověřování výsledků žáků v počátečním vzdělávání (ve školním roce 2012/2013 pilotovaném na úrovni 5. a 9. ročníků základních škol) probíhala do konce listopadu 2013 debata s odbornou veřejností týkající se možných variant dalšího přístupu k této problematice.


Česká školní inspekce navrhuje provádět pravidelné celoplošné ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základních škol jednou za čtyři roky a proložit tato celoplošná šetření každoročními výběrovými šetřeními realizovanými na vzorku škol, s tím, že výběrová šetření by byla směřována do jiných ročníků, než jsou 5. a 9. třídy, a byla by zaměřena nejen na jednotlivé předměty, ale také na podporu rozvoje a dosaženou úroveň žáků v klíčových gramotnostech. Podrobné zdůvodnění a argumentaci České školní inspekce k tomuto návrhu naleznete v závěrečné části zprávy z druhé celoplošné generální zkoušky (dostupná na www.csicr.cz).

Rozhodnutí o podobě celoplošného ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základních škol však zůstává na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy.

V každém případě však ve školním roce 2013/2014 nebude celoplošné ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základních škol realizováno. Naopak bude realizováno výběrové šetření, jehož zaměření, termín a vzorek škol se nyní připravují.

Školy budou mít i v letošním roce možnost provést individuální testování žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základních škol v režimu školního testování. V měsíci lednu 2014 bude školám zpřístupněna testovací aplikace k volnému využití právě v tomto režimu, zároveň v ní budou publikovány testové úlohy a celé testy použité v loňské generální zkoušce. Další možností pak bude provést individuální testování na úrovni školy po ukončení výběrového šetření České školní inspekce, kdy budou veškeré testové úlohy použité ve výběrovém šetření rovněž umístěny do testovací aplikace a zpřístupněny všem školám.

O podrobnostech bude Česká školní inspekce průběžně informovat na svých webových stránkách.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.