Rada EU jednala o vzdělávání a odborné přípravě

středa 20. února 2013 ·

V pátek 15. února 2013 se konalo zasedání Rady Evropské unie k oblasti vzdělávání a odborné přípravy, na němž Českou republiku zastupoval první náměstek ministra školství, mládeže a  tělovýchovy Jiří Nantl. Hlavním tématem jednání byl vztah vzdělávání a odborné přípravy k trhu práce a podpoře hospodářského růstu.


Politická debata ministrů pro vzdělávání byla vedena jako příspěvek k Roční analýze růstu v rámci Evropského semestru, a to za účasti přizvaných expertů z OECD či Open University ve Velké Británii. Ministři členských států EU se shodli, že vzdělávání nelze chápat jen jako prostředek přípravy mladých lidí k uplatnění se na trhu práce, ale musí být cíleně zaměřováno na rozvoj důležitých přenositelných dovedností, a to zejména v dnešní době, kdy je patrná vysoká míra nezaměstnanosti mladých lidí v zemích EU. Ministři se rovněž shodli, že odborné vzdělávání musí být modernizováno a musí být překovány historické rozdíly mezi všeobecným a odborným vzděláváním. Většina členských států podtrhla i důležitost zajišťování vysoké kvality v odborném vzdělávání, a to jak ve spolupráci se sociálními partnery, tak i v souladu národními a regionálními strategiemi.

Dle programu byly dále přijaty závěry Rady ke sdělení Komise pod názvem „Přehodnocení vzdělávání: investice do dovedností v zájmu dosažení lepších socioekonomických výsledků“ a „Roční analýza růstu pro rok 2013“, které vyzývají k zachování sociálních aspektů vzdělávání a odborné přípravy, zajištění rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání a k posílení úlohy vzdělávání a odborné přípravy, zejména zvýšením výkonu systému vzdělávání a odborné přípravy, rozvojem partnerství se zaměstnavateli a sociálními partnery, podporou excelence v odborném vzdělávání a přípravě (mj. posílením prakticky zaměřeného vzdělávání a zavedením krátkého cyklu post-sekundárního a terciárního vzdělávání), zlepšením situace mladých i dospělých lidí s nízkým vzděláním, včetně řešení problému předčasných odchodů ze vzdělávání, zavedením opatření pro rozvoj průřezových a klíčových dovedností a kompetencí, posílením významu učitelů, podporou využívání tzv. otevřených zdrojů vzdělávání a rozvoje nových technologií ve výuce nebo zvýšením investic do vzdělávání a odborné přípravy.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
20. února 2013 v 14:44  

Šokující volební průzkum, neschopné modré Zaorálky, Podubecké, Stárky a podobné je po těch zlodějinách stále prý ochotno volit 11% lidí! Jestli toto ODS nezfalšovala, to není možné.

http://www.novinky.cz/domaci/293801-top-09-razantne-posilila-ods-si-saha-na-dno.html

Anonymní řekl(a)...
20. února 2013 v 15:22  

Tuto stranu zabije zrušení anonymních akcií. TOP09 a ČSSD to má dobře promyšlené.

Anonymní řekl(a)...
20. února 2013 v 16:51  

Jak tyto komentáře souvisí s textem?

Anonymní řekl(a)...
20. února 2013 v 21:28  

Je to pravda, Nantl měl být také zmíněn mezi těmi neschopnými odeesaky, samozřejmě, to první anonym zapomněl.

Anonymní řekl(a)...
21. února 2013 v 8:35  

Nantl neni ODSak, ale stary socan :-)

Anonymní řekl(a)...
21. února 2013 v 22:38  

Starý socan, co změnil kabát a nyní je ódeesák a nyní půjde na úřad práce.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.