Patrik Nacher: Finanční gramotnost Čechů? Žádná tragédie.

neděle 1. července 2012 ·

V obsáhlém testu serveru Bankovnipoplatky.com a portálu iDNES.cz vyplnila víc než polovina účastníků správně 90 procent otázek.

V dubnu a květnu se na stránkách www.bankovnipoplatky.com a portálu iDNES.cz uskutečnil unikátní Megatest se 60 otázkami. Zúčastnilo se jej bezmála osm tisíc čtenářů (7.847), z čehož zcela správně odpovědělo na všechny otázky 290 soutěžících – 3,7 procenta. Před třemi týdny jsme z těchto soutěžících vylosovali vítězku a minulý týden jsme paní Anně Pytlíkové předali v Plzni cenu, mobil HTC Explorer.

Nyní zbývá analyzovat výsledky. Cílem megatestu bylo zejména zjistit úroveň finančních znalostí čtenářů obou webů, ale také jejich schopnost si informace na internetu najít. V pravidlech proto nebyl vymezen žádný časový limit na vyplnění formuláře (ten by se stejně nedal kontrolovat). A jak to dopadlo? Navzdory zjištění, že zcela správně vyplnilo megatest jen něco pod čtyři procenta účastníků, výsledky zase natolik špatné nebyly.

Jak si vedli v Megatestu jednotliví čtenáři?

Médium Vyplněných testů Úspěšnost
iDNES.cz 7088 2,30 %
Bankovnipoplatky.com 759 16,90 %
Celkem 7847 3,70 %


Pramen: Bankovnipoplatky.com, iDnes.cz


Hranici 50 procent správných odpovědí se podařilo překonat u 54 otázek, tedy v 90 procentech megatestu dokázala správně odpovědět víc než polovina účastníků. Pod tuto zlomovou hranici se dostalo jen šest otázek. Lidé se například nechali nachytat u otázky, z čeho mají banky největší zisky (úroková marže – 46 procent), jestli jsou pojištěny vklady u penzijních fondů (nejsou – 45 procent) a co je to europlatba (43 procent).

Soutěžící také nevěděli, že při ztrátě a zneužití platební karty, nese její majitel spoluúčast do výše 150 eur (jen 32 procent správných odpovědí). Úplně nejhůř pak dopadla otázka, jak se vypočítávají úroky u kreditní karty – pouhých 26 procent správných odpovědí. To je mimochodem jediná otázka, kde odpovědělo dobře méně než 50 procent respondentů na serveru Bankovnipoplatky.com (42 procent).

Čtenáři obou webů tudíž dopadli velmi dobře v porovnání s naším minitestem mezi odborníky, kterým jsme položili posledních pět otázek, jež dělaly lidem největší problémy. Například na otázku spoluúčasti majitele platební karty při jejím zneužití, odpověděl správně jen jeden ekonom ze šesti.

Nejlehčí otázky z hlediska úspěšnosti

Číslo otázky Otázka Celková úspěšnost
12 Co je to fixační období u hypoték? 99%
30 Jaký je základní právní rozdíl mezi úvěrem a leasingem? 98%
20 Klient si může otevřít: bankovních účtů 98%
6 Co znamená zkratka LTV, se kterou se setkáváme zejména u hypotečních úvěrů? 97%
52 Který údaj je při uvažování o úvěru důležitější – úrok nebo RPSN? 97%
54 Co je to konsolidace úvěrů? 97%


Pramen: Bankovnipoplatky.com, iDnes.cz 


Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

5 komentářů:

obyčejná učitelka řekl(a)...
1. července 2012 v 11:10  

Luďku (Pytlík Blaha), vyřiďte manželce gratulaci k vítězství (Vy šibale, jak jste to zaonačil?).

Pytlik Blaha řekl(a)...
1. července 2012 v 12:12  

jste to zaonačil?

To já ne, pančitelko, to bratranec Frodo s Gandalfem Bílým.

V každém případě jsem si utvrdil tušené:
jsem finančně negramotný.
Ostatně ve striktně dodržovaném platebním režimu "z ruky do huby" (rozuměj: výdaje <= příjmy) se k takovým kategoriím jako je úvěr, spořicí účet či investice až tak moc nedostanu.

Anonymní řekl(a)...
1. července 2012 v 22:54  

1. července 2012 12:12

Máte pravdu, toto se běžných učitelů s jejich příjmy naprosto netýká.

Anonymní řekl(a)...
2. července 2012 v 17:06  

Naprostá tragédie! Výsledky nemají hodnotu ani slepičího kdáku! Kabinetní ukázka špatného testu. Píši o Megatestu, vtipná je zejména otázka č. 40. Testovaly se encyklopedické znalosti, které mají s faktem, jestli se člověk zadluží či nikoliv, pramálo společného.

Češi se bláznivě zadlužují, jakoby světová ekonomika byla v dlouhodobé konjunktuře, jakoby existoval nenasytný trh práce, jakoby všechny rozpočty v zemi byly v černých číslech, jakoby jsme byli nejzdravějším národem pod sluncem. Přitom skoro všichni koukáme na TV, čteme noviny, chytáme se za hlavy a ťukáme na čela z toho, co všechno je špatně a v rozporu se zdravým rozumem, jak špatně končí dlužníci, no a pak si jdeme sjednat hypotéku, spotřebitelský úvěr nebo raději hned obojí. Tož tak.

VM

Anonymní řekl(a)...
3. července 2012 v 13:41  

Test je stupidní. Zajímalo by mě, kteří "odborníci" jej vytvářeli. Třeba ta otázka z čeho mají banky největší zisky je neuvěřitelně stupidní a zajímalo by mě jak to autoři měřili. Já jsem pracoval ve dvou našich velkých bankách a v obou byl největší příjem jednoznačně a s velkým náskokem z poplatků, nikoliv z úrokového výnosu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.