Martin Rychlík: Kdo bude na osiřelém ministerstvu školství plakat?

neděle 1. dubna 2012 ·

Českému školství začíná bezvládí. Na pokračovatele Josefa Dobeše si zřejmě ještě nějaký čas počkáme, než bude „vygenerován“.

Českému školství začíná bezvládí. Demise Josefa Dobeše (VV), „nejlepšího ministra školství“, skončila – až na druhý pokus – v rukou prezidenta Klause, autora zmíněné a dnes již kultovní nálepky. Na ministerského pokračovatele si ale zřejmě nějaký čas počkáme. „Ministr školství Josef Dobeš končí v této pozici k 31. březnu. Nový kandidát na tento post zatím není vygenerován,“ řekl premiér Petr Nečas (ODS). Předseda vlády toho má jistě momentálně docela hodně, ale při takovém slovníku je otázkou, zda již není zastupován kybernetickým náhradníkem.

V souznění s tímto Nečasovým prohlášením si také dovolujeme „vygenerovat“ index adeptů na ministra školství mládeže a tělovýchovy. Ostatně slovo vygenerovat se stalo po výtce populárním: v pátek jej rovněž užil senátor a stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), jenž vyzval Nečase, aby ministra vybral z vlastních řad: „Pane premiére, je potřeba hledat jinde. VV nejsou schopny vygenerovat kvalitního ministra školství. A pokud to nevidíte, tak si pusťte jejich vystoupení.“


Asi měl na mysli poslankyni Dagmar Navrátilovou, jíž sám Chládek v televizní debatě České televize zcela zastínil, a také Milana Šťovíčka z Litvínova, kteří shodně mají zkušenosti se středním školstvím. Spíše ze slušnosti véčkaři občas zmiňují ještě svou poslankyni Janu Drastichovou, jež vyučovala na základní škole v Orlové (obor čeština-hudebka).

Podle informací ČESKÉ POZICE je však nejvážnější kandidátkou na ministryni, pokud se tedy rozkolísaná vláda nerozpadne, přeci jen již zmiňovaná místopředsedkyně sněmovny a religionistka Kateřina Klasnová. Manželka souzeného superguru Víta Bárty, jenž by se po případném osvobození možná i sám chtěl ucházet o post ministra školství – resortu, jehož fenomenálního ideologického vlivu na českou společnost si jako jeden z prvních povšiml...

Kromě bídného výběru z řad Věcí veřejných se nabízejí i oboroví experti. Ač odcházející Dobeš pověřil dočasným vedením 1. náměstka Ladislava Němce a označil jej za „dobrého odborníka“, u něj to na ministrování nevypadá. Spíše se rýsuje brzká možnost náměstkova odchodu z ministerstva školství – třeba i na střední průmyslovou školu strojnickou Sokolská v Brně, které inženýr Němec už dříve šéfoval.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
1. dubna 2012 v 20:33  

O Nantlovi tedy hovori pouze Nantl, nikde jinde jeho jmeno jsem zatim neslysela. Ve skutecnosti poplasene beha okolo, snazi se setkavat s kdekym dulezitym a "bojuje", aby nebyl pro neschopnost vyhozen z ministerstva. Ted kdyz uz vidi, ze nema sanci, tak zase otocil a rika, ze by chtel delat radeji "reformy" Zcela znicil odbor pro vysoke skoly, univerzity tvrde protestuji proti jeho pomatlane pseudoreforme, poprve v historii porusil zakon ve veci akreditaci a stoji za akreditacemi UJAK a Plzne, radu lidi podrazil, takze v podstate za kratke obdobi znicil, co se dalo.

Pytlik Blaha řekl(a)...
1. dubna 2012 v 20:41  

Kdysi jsem začal učit ve škole, jejíž ředitel se právě odebral na dlouhodobou pracovní neschopnost. Škola fungovala bez problémů, učitelé v pohodě. Pak se ředitel vrátil, sdělil nám, že měl čas si všechno promyslet a pohoda byla v tahu.
Když může být ministr bez porfeje, mohla by být taky porfej bez ministra. Myslím si, že by školství pár let konsolidace jenom prospělo.

Anonymní řekl(a)...
1. dubna 2012 v 21:18  

No jo, Nantl, Dobesuv mazanek :-)
Co ted bude chudacek delat, kdyz jeho ochrance skoncil? :-)))

Anonymní řekl(a)...
2. dubna 2012 v 13:49  

Pytliku Blaho,
doporučuji několik důkladných exkurzí po MŠMT.
Ztratíte iluze o tom, že jeho osazenstvo není schopno vykonat libovolně obrovský nesmysl a způsobit libovolně velkou škodu i bez ministra.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.