Ministr školství: Cíl vidím v konstruktivní diskusi, nikoli v protestech

pátek 2. března 2012 ·

V pátek se na půdě Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy uskutečnila tisková konference k aktuálním tématům. Ministr na ní komentoval závěr Týdne neklidu, Individuální projekty národní v čele s projektem Kredo a také to, že by v roce 2012 mělo MŠMT přijít o 4,4 miliardy korun.

Ministr v úvodu vyjádřil politování nad zrušením diskusního fóra se studenty, které se mělo v pátek odpoledne konat v Národní technické knihovně. „Od tohoto týdne jsem si sliboval větší informovanost studentů, ke které měl sloužit i zmíněný kulatý stůl se zástupci studentské obce. Bohužel k němu nedošlo, nemyslím si, že chozením po ulicích, protestními akcemi a happeningy studenti potřebné informace získají. Klíčové jsou v tomto ohledu diskuse,“ uvedl ministr školství s tím, že protestům předcházela aktivní jednání náměstka pro vysoké školy Ivana Wilhelma s akademickou obcí. „ Pan náměstek se aktivně účastnil jednání na Karlově univerzitě, na Univerzitě Palackého v Olomouci a také na Masarykově univerzitě v Brně,“ připomněl Josef Dobeš.

V další části tiskové konference se ministr věnoval takzvaným Individuálním projektům národním, konkrétně projektu Kredo, které 1. března 2012 prošlo expertní komisí a čeká na finální schválení. „Projekt za 1,5 miliardy jsme opakovaně konzultovali s Bruselem.

Nový projekt MŠMT má nastavit strategický rozvoj vysokých škol a univerzit do roku 2020, navazuje na oba reformní zákony a považuji ho za aktivní nástroj pro budoucí ministry školství,“ informoval Josef Dobeš. Dlouhodobě nastavený projekt by měl podpořit vysokoškolskou reformu a nastavit vnitřní proces vysokých škol zaměřený na jejich kvalitu, relevanci, efektivitu, otevřenost a diverzifikaci. „Tento Individuální projekt národní bude pro nás určitou identifikací životaschopnosti vysokých škol. Můžeme zde hovořit také o určité optimalizaci a slučování,“ podotkl ministr.

V závěru tiskové konference ministr reagoval na zprávy z médií, že podle plánu ekonomických ministrů by se mělo do roku 2014 ve školství masivně propouštět. „Zprávy o propouštění 17. 000 učitelů jsou údaje "od zeleného stolu" z ministerstva financí, plošné škrty jsou nepřijatelné. Ačkoliv vláda zápasí s hlubokým deficitem, neměla by rezignovat na své priority, mezi nimiž musí být právě vzdělávání jako strategická investice do budoucí konkurenceschopnosti,“ řekl ministr.

Jen tento rok by mělo ministerstvo školství formou vázaných výdajů přijít o 4,4 miliardy korun, jak předpokládá návrh ministerstva financí. „Čtyři miliardy jsme přidali letos na platy učitelům a nedovedu si představit, že bychom jim je zase sebrali,“ peníze podle něj nelze brát ani vysokým školám, které jsou dlouhodobě hluboce podfinancované. Jako příklad uvedl Oxfordskou univerzitu, která při počtu 15 tisíc studentů hospodaří s rozpočtem 26 miliard na rok 2012. Naproti tomu Česká republika má rozpočet pouhých 20 miliard pro 350 tisíc vysokoškolských studentů. „To je hrozný nepoměr. Peníze, které MŠMT ušetří díky reformám, musí zůstat v resortu a musí být investovány do kvality ve vzdělání,“ řekl na
závěr ministr školství.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
2. března 2012 v 20:41  

Srandovni, ze dobes podvedl a obesel akademickou obec a dokument podstrcil rovnou do vlady v rozporu se Zakonem o vysokych skolach, ktery mu uklada to nejprve projednat se zastupci vysokych skol. A nyni pokrikuje, jak by chtel diskutovat, kdyz se s nim uz nikdo nebavi a zastupci vysokych skol uz chodi jenom za premierem. Meli by v tom vytrvat a hloupeho Dobese dusledne ignorovat.

Anonymní řekl(a)...
5. března 2012 v 0:29  

Nejvyšší čas, aby i s Dobešem někdo podiskutoval jeho stylem.
"Každopádně dostaneš přes tlamu, ale jestli chceš, můžeme o tom chvíli diskutovat."

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.