Marcel Chládek: Hrozba ztráty desítek miliard korun z fondů EU pro oblast školství je výsledkem manažerských selhání ministra Dobeše

pátek 30. prosince 2011 ·

ČSSD považuje za alarmující dnešní zprávy médií o tom, že Evropská komise hrozí ČR pozastavením proplácení peněz z fondů EU, určených pro rozvoj oblasti školství. Ztráta desítek miliard korun, která nyní reálně hrozí, může v době rozpočtových škrtů zcela zásadně ohrozit další rozvoj oblasti školství, vědy i výzkumu v naší zemi.



Sociální demokracie v minulosti opakovaně apelovala na ministra školství Josefa Dobeše i premiéra Petra Nečase a upozorňovala na zcela nedostatečné čerpání financí z EU ministerstvem školství, na chybně nastavený mechanismus a nefunkční opatření.

Místo jakékoli snahy vlády P. Nečase a ministra Dobeše o systémovou nápravu a  přijmutí náležitých záchranných opatření, které by vedla k oživení čerpání, ovšem Dobeš odstartoval brutální personální čistku, kdy se na pozici vrchního ředitele sekce řízení operačních programů EU na MŠMT vystřídal za rok a půl už pátý (!) ředitel. Ten poslední, Robert Plaga, vydržel ve  své pozici jen osm dnů!

Ministru Dobešovi se tak za rekordně krátkou dobu podařilo jediné – tuto sekci, zodpovědnou za čerpání evropských peněz, zcela destabilizovat!

Současná kritika, kterou nyní snáší na neschopného ministra Dobeše jeho vládní koaliční partneři v čele s předsedou poslaneckého klubu TOP09-STAN Petrem Gazdíkem a předsedou ODS a premiérem Petrem Nečasem, tak zavání čistým alibismem a snahou zakrýt svoji spoluodpovědnost za tento stav.

I přes opakované výzvy odborné veřejnosti i opozice k odvolání Josefa Dobeše z  funkce je to však premiér Petr Nečas, který ho stále drží ve funkci. Pane premiére, právě vy i vaši koaliční partneři TOP09 nesete plnou spoluodpovědnost za současný tristní stav, který se podařilo ministru Dobešovi v oblasti školství docílit.

ČSSD apeluje na premiéra Nečase, aby se coby předseda vlády přestal schovávat ze verbální prohlášení, místo nich přešel k činům a ministra Dobeše konečně odvolal z funkce. Zároveň ČSSD očekává, že kvůli hrozbě ztráty desítek miliard korun z fondů EU přijme vláda co nejdříve jasná systémová opatření, která  tento stav napraví.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
30. prosince 2011 v 10:05  

Dobeš tuto sekci destabilizoval nejn střídáním vedoucích pracovníků, ale i propuštěním hordy lidí, kteří zde pracovali. Úředníky moc nemusím, ale zde to bohužel bylo šetření na nepravém místě.

Anonymní řekl(a)...
30. prosince 2011 v 11:38  

Pohled z druhé strany.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/media-dobes-podvadel-uz-na-zakladni-skole-fp0-/p_spolecnost.asp?c=A111229_234809_p_spolecnost_wag

Anonymní řekl(a)...
30. prosince 2011 v 13:26  

Ten " nejlepší" se chová jako absolutistický panovník. Vládne neomezeně na MŠMT a že by na něj nebyl metr ?

Anonymní řekl(a)...
4. ledna 2012 v 15:53  

Čtěte: http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-proc-mame-problem-s-eurofondy-dy5-/p_politika.asp?c=A120103_105014_p_politika_wag

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.