Martin Rychlík: Další odchod od Dobeše? Šéfka komunikace, která nekomunikovala

sobota 12. listopadu 2011 ·

Josef Dobeš zřejmě odvolá už třetí ředitelku PR ve své éře Renátu Bartkovou Sodomovou. Komunikace úřadu je dlouhodobě tristní.

Josef Dobeš (VV), nejlepší ministerský personalista od roku 1989, zřejmě opět šlápl vedle. Poté, co se – asi ke spokojenosti obou – rozloučil s 1. náměstkem Jakubem Hodinářem (ODS), sáhne pravděpodobně k další obměně nejužšího vedení ministerstva školství. Podle serveru Novinky.cz by měl odvolat i svou „zánovní“ ředitelku tiskového odboru Renátu Bartkovou Sodomovou. „Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ sdělila ČESKÉ POZICI Bartková. Toto odmítnutí vlastně není překvapivé.

Kdo sledoval události posledních týdnů, nemohl si nevšimnout, že se ředitelka takříkajíc stáhla z bojiště. Většinu agendy ohledně uniknuvšího seznamu romských stipendistů, razie protikorupční policie, ale i Dobešovy fatální věty v Mladé frontě DNES o testech školáků a jejich důsledcích pro vstup na gymnázia, musela „odkomunikovat“ mluvčí Kateřina Savičová. Bartková, manželka Daniela Barteka, jenž se před časem stal státním tajemníkem u ministra dopravy Pavla Dobeše, nastoupila na MŠMT před pouhými dvěma měsíci.


A protože by podle informací ČESKÉ POZICE a webu Novinky.cz mohl na dopravu zamířit i náměstek Hodinář, jehož si prý Dobeš junior vyžádal kvůli tamním evropským fondům, nabízí se i otázka, zda spolu tato školsko-dopravní škatulata nějak nesouvisejí...

Každopádně je jisté, že se Bartkové Sodomové, už třetí Dobešově ředitelce PR (po Kateřině Böhmové a Lucii Kubovičové), na školství fatálně nedařilo, což potvrdí většina novinářů, kteří se oboru věnují. Její „marketingový koncept“ nezafungoval. Podle informací ČESKÉ POZICE byla zprvu i ona sama rozčarována, jak nesmlouvavě ji za přehmaty ministr káral, a proto se spekulace deníku Právo o jejím blížícím se konci zdají logické.
PR oddělení s odkazem na podatelnu
„První zkušenosti s paní Bartkovou jsou děsivé; začalo to v polovině září v době jejího nástupu, kdy mi její podřízený na sadu dotazů k běžné agendě napsal, že mi odpovídat nebudou,“ říká o (ne)komunikaci Janek Wagner, šéfredaktor odborného serveru Česká škola. Protože novinář nevěděl o změně ve vedení, urgoval pak otázky přímo u nové šéfky Bartkové. „Samozřejmě mne odkázala na využití zákona ,stošestky‘, a když jsem se jí zeptal, zda tedy mohu napsat, že nechtějí odpovídat, reagovala slovy, že jí nemám vyhrožovat,“ říká Wagner, jeden z nejzkušenějších novinářů zabývajících se v Česku školstvím.


S něčím podobným se prý na MŠMT setkal na konci roku 1998, kdy mu tehdejší mluvčí ministra Eduarda Zemana (ČSSD) Vladimíra Al-Malikiová oznámila, že pan ministr na jeho otázky odpovídat nebude a že mu přeje hezké Vánoce! Pro zajímavost: tehdejší Wagnerovy otázky byly předzvěstí korupční kauzy Internet do škol známého coby Indoš.

ČESKÁ POZICE byla též jednou při banálním dotazu ohledně bezpečnostní služby nejprve odkázána na zákon o poskytování informací, nicméně je třeba přiznat, že pak nám přišly i odpovědi. „Je to děs. I já pamatuji několikeré odmítnutí odpovědí a odkázání na podatelnu. Ten odbor je v rozpadu,“ říká nejmenovaná žurnalistka z významného média.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE


16 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
12. listopadu 2011 v 16:40  

Pane Rychlíku, mohl byste nás laskavě ušetřit svých blábolu?

Janek Wagner řekl(a)...
12. listopadu 2011 v 16:56  

Anonyme, mohl bys nás laskavě ušetřit svých blábolů?

Anonymní řekl(a)...
12. listopadu 2011 v 17:48  

Pane šéfredaktore, už zase děláte některým svým názorovým milcům advokáta. Nechte to na nich. Jistě si své názory, při své vysoké odbornosti a orientaci v oblasti školství, obhájí sami.

Vy byste se měl starat o to, aby se na „české škole“ diskutovalo české škole a ne aby to byla hlásná trouba liškovců, pravdoláskovců a politických korektníků. Navíc Váš aktuální favorit má vlastní blog, tak nechápu proč jeho nenávistné bláboly protlačujete sem.

Evžen Mayer řekl(a)...
12. listopadu 2011 v 17:52  

Anonyme, mohl bys nás laskavě ušetřit svých blábolů?

Anonymní řekl(a)...
12. listopadu 2011 v 18:01  

Až po panu Rychlíkovi Evžo.

Anonymní řekl(a)...
12. listopadu 2011 v 22:10  

12. listopadu 2011 16:40
12. listopadu 2011 17:48
12. listopadu 2011 18:01

Nemáte náhodou to modré tričko umazané ? Dnes to již není "in" .Ignorant

Anonymní řekl(a)...
12. listopadu 2011 v 22:17  

Jo,jo - Věci veřejné jsou mrtvá strana, totéž co pan místopředseda Dobeš dělá na MŠMT se podobá velmi situaci ve VV.Dobré personální čistky a 22 let po revoluci ? Pozoruhodné, že by všichni byli blbci a jen ten nahoře génius ? Myslím, že je naopak. Čest památce VV!

Anonymní řekl(a)...
13. listopadu 2011 v 0:02  

to 22:10 a 22:17

Pevně věřím, že víc takových ubožáků jako vy na českou školu nepřispívá. Máte neukojené politické ambice? Zkuste judo!

Martin Rychlík řekl(a)...
13. listopadu 2011 v 11:43  

Vážený pane anonyme,
díky za Vaši vytrvalost. Nikoho přeci nenutím, aby takové "bláboly" o tom, že odchází 1. náměstek MŠMT (druhý v hierarchii úřadu) a jde asi na ministertsvo dopravy, četl. Nečtěte je tedy, prosím, a přeskakujte je, když jsou sem redakcí zařazeny. Děkuji za pochopení.
Ovšem skutečnost, že ministerstvo školství neodpovídá novinářům na věcné otázky k tématům, o nichž si evidentně zde chcete čísti, by Vám vadit nejspíše měla.
Pěkný den, Martin Rychlík

Anonymní řekl(a)...
13. listopadu 2011 v 11:56  

Jako řadová učitelka jsem se minulý týden vyskytovala na konferenci v zasedačce MŠMT. Při té příležitosti jsem si dodala odvahy a zašla s dotazem za mluvčí p. K. Savičovou. Velmi ochotně se mi věnovala a vysvětlila vše potřebné, se vší slušností a vstřícností. Ovšem že s některými novináři raději příliš nekomunikuje, po předchozích zkušenostech, to se ani nedivím.
Eliška N.

Janek Wagner řekl(a)...
13. listopadu 2011 v 12:17  

Eliško N., K. Savičová se vám snad svěřovala, jaké měla se mnou a s Martinem Rychlíkem špatné zkušenosti?!

Anonymní řekl(a)...
13. listopadu 2011 v 12:40  

Ne, myslím že je pod úroveń zmíněné dámy kohokoli pomlouvat. Usuzuji podle novinářského stylu p. Rychlíka a umím si udělat představu, jak vystupuje publicista, který pak produkuje takové články, jaké jsou k vidění na české škole.
E.N.

Janek Wagner řekl(a)...
13. listopadu 2011 v 13:09  

Eliško N., pan Rychlík je především profesionál a očekává od tiskového odboru také profesionální práci. Pokud se setká s diletantismem, samozřejmě na něj musí reagovat.

Ale stejná situace je na MŠMT i v jiných oblastech než v komunikaci s médii: v tvorbě standardů, v revizi kurikula i třeba ve vztahu k motocyklovému sportu. Vypadá to v podstatě jako diktatura diletantů.

Luděk Blaha řekl(a)...
13. listopadu 2011 v 17:50  

je pod úroveń zmíněné dámy kohokoli pomlouvat

To je, paní Eliško N., samozřejmě pod úroveň každé dámy.
Máme tomu tedy rozumět tak, že pokud by se Vám měla zmíněná dáma jakkoli svěřovat o svých zkušenostech se zmíněnými pány, uchýlila by se k sdělení nepravdivého údaje, který by byl způsobilý značnou měrou ohrozit jejich vážnost, zejména poškodit je v zaměstnání, narušit jejich rodinné vztahy nebo způsobit jim jinou vážnou újmu?
Proč hned naplňovat skutkovou podstatu trestného činu pomluvy, když by úplně stačilo, aby se Vám paní Savičová sdělila pravdu.
Nebo tomu máme rozumět tak, že pan šéfredaktor lže? Pokud je to pravda, pak takový objev není pomluvou, jakkoli by jej tato skutečnost bezesporu poškodila.

Anonymní řekl(a)...
13. listopadu 2011 v 19:42  

Vážení diskutující, ujišťuji Vás, že jsme o žádné novináře a jejich práci, bezesporu velmi profesionální, ani slovem nezavadily. Zajímaly mne docela jiné věci, ostatně byly dány zaměřením konference.
E.N.

Anonymní řekl(a)...
13. listopadu 2011 v 21:17  

13. listopadu 2011 0:02

Dobešovi zvoní hrana ?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.