Zkoušku z angličtiny přizpůsobili mým potřebám

čtvrtek 13. října 2011 ·

Pokud patříte k nadšeným studentům angličtiny a rádi byste získali osvědčení o svých schopnostech, ale máte potíže se zrakem, přesto jsou vaše šance stejné jako u ostatních uchazečů.



Lukáš Hosnedl je studentem Gymnázia pro zrakově postižené v Nových Butovicích v Praze. Díky povzbuzování ředitele školy a zároveň i jeho učitele angličtiny se odhodlal přihlásit na cambridgeskou zkoušku z angličtiny organizovanou British Council– FCE (Cambridge English: First) .

Zkoušku skládal na počítači vybaveném hlasovým výstupem a Braillovým řádkem. Na vypracování každé samostatné části testu měl v souladu se směrnicemi dvojnásobný časový limit, takže bylo-li např. na writing běžně vyhrazeno 90 minut, mohl využít až 180. „Zrovna psaní mi však zabralo zhruba asi jen dvě třetiny běžně určeného času,“ vzpomíná Lukáš. „I přesto, že jsem nakonec nevyužil zdaleka všechen povolený čas, mi ale zodpovězení všech otázek ze všech částí testu trvalo zhruba od půl desáté ráno do čtyř hodin odpoledne a všechny přestávky dohromady zabraly odhadem hodinu. Dokud jsem s každou jednotlivou částí neskončil a nebyl ochoten výsledek svého snažení prohlásit za definitivní, zapisoval jsem své odpovědi do vlastních souborů mimo zadání, a teprve když jsem byl hotov, přepsala je asistentka British Council do daného formuláře.“

Ústní část zkoušky pak už absolvoval spolu s ostatními kandidáty. Na té nebylo nic složitého, nebyla potřeba jakákoli asistence či přizpůsobení průběhu, protože se jednalo jen o „příjemné popovídání“ se zkoušejícím – rodilým mluvčím o určitých modelových situacích.

„V den zahájení mého prvního akademického roku jsem se stal šťastným majitelem certifikátu FCE.,“ usmívá se Lukáš. „Můj dojem z komunikace s pracovníky zkouškového oddělení i samotný průběh zkoušky byl výborný. Vážně přemýšlím i o zkoušce CAE.“

Pro uchazeče se speciálními požadavky na průběh zkoušky, jako jsou například kandidáti se sluchovými nebo zrakovými poruchami či specifickými poruchami učení, zajistí British Council speciální průběh zkoušky (včetně upravených materiálů). „V roce 2010/2011 jsme zorganizovali zkoušky pro 30 kandidátů se speciálními požadavky. Nabízíme tuto službu pro všechny typy zkoušek ve všech našich zkouškových centrech. Každou žádostí se zabýváme individuálně,“ vysvětluje Pavla Stará ze zkouškového oddělení British Council v Praze.

Za tuto službu se neplatí žádné další poplatky. K žádosti je třeba doložit posudek od lékaře - specialisty.

Na nejbližší  - prosincový termín zkoušek se můžete zaregistrovat od 26. září. Registrační období trvá tři až čtyři týdny, podle typu zkoušky. Více informací naleznete na stránce www.britishcouncil.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.