Finanční gramotnost – nová kompetence našich žáků

úterý 26. července 2011 ·


Počet finančně negramotných dospělých i mládeže v ČR roste.


Neznají „kupecké počty“, nepoužívají „selský rozum“, zapomínají, že  žádná sleva není zadarmo a že každé peníze něco stojí.

Když vyhledají finančního poradce, je většinou již pozdě – dluhy, nevýhodné  půjčky, neseriózní poradci, neporozumění smlouvám o úvěrech, exekuce.

Řešení hledají v otevírání dalších a dalších půjček, u „laciných“ poradců, v sázení, gemblerství, potažmo v alkoholu, drogách ...

Finanční  gramotnost se v posledních letech stala součástí výuky na základních školách, kde se žáci seznamují s jejími základy v matematice a občanské nauce.

Postupně se vyučování  finanční gramotnosti rozšiřuje na střední školy, přičemž  cílem výuky je upevnit získané poznatky a některé rozšířit podle typu středního vzdělání, vyspělosti žáků a možností  školy.

Ve Střední  škole řemesel a služeb Moravské  Budějovice se začne učit finanční gramotnost v příštím školním roce. To by samo o sobě nebylo až tak zvláštní, když ke stejným aktivitám přistupují i jiné školy. Zvláštní je, že neexistuje vhodný materiál, podle kterého by se základní finanční gramotnost mohla učit na střední škole, v níž jsou učební i maturitní obory ekonomického i neekonomického zaměření. Skladba žáků SŠŘS Moravské Budějovice je velice různorodá, a my chceme všem poskytnout nezbytné vědomosti z oblasti financí.

Všichni se totiž setkají  v pracovním i osobním životě s potřebou vyjít s určitým množstvím peněz, umět sestavit domácí či osobní rozpočet, umět si poradit, když je peněz nedostatek i když jich zrovna přebývá. Kam peníze uložit, kde si je půjčit, jak vybrat z množství finančních institucí tu správnou, jak zjistit podmínky úvěru. Jak se tvoří ceny a jak se vyvarovat psychologickému nátlaku cen. Jak zacházet s penězi v inflaci, jak v nezaměstnanosti, jak v době krize a jak, když je ekonomika ve svém vrcholu. Je dobré umět něco z finančního plánování. Je nutné přemýšlet o své finanční budoucnosti.

Taková a podobná témata budou obsahem finanční gramotnosti, kterou budeme v SŠŘS učit několika způsoby – v občanské nauce a v ekonomice ve tříletých učebních oborech, ve čtyřletých maturitních oborech i v nástavbovém studiu. Výuka bude samozřejmě různě náročná podle toho, zda se jedná o směr ekonomický nebo neekonomický. Budeme využívat klasických vyučovacích metod, ale též nových postupů, jako např. inscenačních metod, her, projektových prací, burz nápadů, situačních metod či samostatných prací jednotlivců i kolektivů. Součástí vyučování budou besedy, diskuze, exkurze.

Pro výuku finanční gramotnosti připravujeme metodické materiály tak, aby se podle nich mohlo učit právě na typech škol podobných Střední škole řemesel a služeb Moravské Budějovice. Na vypracování těchto materiálů jsme získali finance z projektu zaměřeného na „Rozvoj podnikatelských znalostí, schopností a dovedností žáků v počátečním vzdělávání“. Jako partneři přijali účast v tomto projektu ZŠ Moravské Budějovice, ul. Havlíčkova a moravskobudějovické pracoviště STŘED, o.s. – díky jim se nám snad podaří navázat na témata finanční gramotnosti na základní škole a spolupracovat v rámci poradenství pro rodiny s finančními problémy.

Projekt je spolufinancován z fondů EU – ESF.

A co si od výuky finanční gramotnosti našich žáků slibujeme?

Preventivní působení proti vzniku finančních problémů, proti zadlužení jednotlivce nebo celé rodiny a orientace v produktech, které působí na finančním trhu ( úvěry, spořící účty, termínované vklady apod.)

Marta Bauerová, Yvona Švaříčková,učitelky SŠŘS Moravské Budějovice

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
26. července 2011 v 19:17  

Finanční gramotnost by měla být samostatným předmětem v 8. nebo 9. ročníku ZŠ a měl by ji vyučovat matematik. Neznám moc občankářů, kteří jsou schopni dětem záludnosti úrokování apod. vysvětlit.

Anonymní řekl(a)...
31. července 2011 v 17:53  

Souhlas. Akorát není ideální, když se jedná o PVP a část žáků průpravou neprojde. Bohužel je to ale jedna z nejschůdnějších cest.

poste.restante řekl(a)...
31. července 2011 v 19:28  

Tak to já jsem spíš zvědav, jak bude "kdokoliv" vysvětlovat žákům principy úvěrování a pod., když odhadem 90% žáků prvních ročníků středních škol nechápe trojčlenku ani procenta a způsoby počítání s nimi.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.