Bořivoj Brdička: Dohlížejí na vše stroje láskyplné milosti?

pondělí 20. června 2011 ·

Zpráva o mimořádně inspirativním třídílném dokumentu BBC, jež se snaží hledat stopy toho, jak technologie ovládají vývoj celé lidské společnosti. Zjištění jsou předkládána v kontextu se školstvím.



Richard Brautigan
Na vše dohlížejí
stroje láskyplné milosti

Rád si představuji (a čím
dříve to bude, tím lépe!)
kybernetickou krajinu,
kde savci a počítače
společně žijí v naprogramované
vzájemné harmonii,
jako průzračná voda
pod jasnou oblohou.

Rád si představuji
(hned teď, prosím!)
kybernetický les
plný sosen a elektroniky,
kde se jelen klidně prochází
kolem počítačů,
jako kdyby to byly
rozkvétající květiny.

Rád si představuji
(musí se to stát!)
kybernetický svět,
kde nikdo nepracuje
a žijeme zpět v přírodě
společně s našimi zvířecími
bratry a sestrami
všichni pod dohledem
strojů láskyplné milosti.
Richard Brautigan
All Watched Over
by Machines of Loving Grace

I like to think (and
the sooner the better!)
of a cybernetic meadow
where mammals and computers
live together in mutually
programming harmony
like pure water
touching clear sky.

I like to think
(right now please!)
of a cybernetic forest
filled with pines and electronics
where deer stroll peacefully
past computers
as if they were flowers
with spinning blossoms.

I like to think
(it has to be!)
of a cybernetic ecology
where we are free of our labors
and joined back to nature,
returned to our mammal
brothers and sisters,
and all watched over
by machines of loving grace.

Richard Brautigan je poměrně známý americký autor básní, románů a krátkých povídek patřící k beatnikům. Velmi ho ovlivnilo neutěšené dětství pouze s matkou a jejími střídajícími se partnery, často násilníky a alkoholiky. Sám měl v dospělosti problémy s pitím, střídal partnerky a trpěl schizofrenií. V roce 1967, kdy napsal tuto báseň, mu bylo 32 let, pobýval v San Francisku a žil v komunitě hippies.

Pro autory tohoto hnutí bylo typické, že se snažili být v kontaktu se svými čtenáři. Aktivně se zúčastňovali různých happeningů, organizovali autorská čtení po kavárnách a svá dílka rozdávali lidem na ulicích. V plné míře to platí i pro Richarda Brautigana. Na vznik básně All Watched Over by Machines of Loving Grace měla pravděpodobně vliv 10denní stáž v California Institute of Technology, kterou Richard absolvoval společně s kolegou básníkem Andrewem Hoyemem v lednu 1967. Zvát známé autory k přednáškám patří dodnes k běžné praxi amerických universit. Toto ale bylo něco víc než jen zvaná přednáška. Oba zůstali po celou dobu se studenty, bydleli v kampusu a zajímali se o vše, co se tam dělo, i o technologie. Přestože Brautigan v jiné své básni přiznává, že se při pobytu na CalTech (místní zkratka pro Institut) docela nudil, nepochybně si určitou představu o tehdejší kybernetice udělal. Tato jeho báseň se pak stala základem stejnojmenné sbírky, kterou ještě v roce 1967 vydalo hipízácké nakladatelství The Communication Company v počtu 1500 kusů a bezplatně rozdalo zájemcům. Svým způsobem to byl počátek snah o otevřené sdílení myšlenek a zdrojů, tehdy ovšem ještě bez podpory internetu.

Koncem 60. let ovládala počítačovou vědu kybernetika. S ní byly spojeny představy o tom, že pomocí počítačů lze zautomatizovat a řídit téměř vše – včetně vzdělávání. Přestože byla očekávání týkající se možnosti uplatnění kybernetiky (včetně té pedagogické) dávno korigována, zůstává v myšlení lidí schopnost strojů řídit vývoj lidstva pevně zakořeněna. Všichni ji vnímáme spíše jako science-fiction a skoro nikdo si neuvědomuje, jak ovlivňuje již naši současnost.

Možná právě tato skutečnost se stala hlavním podnětem pro dokumentaristu BBC Adama Curtise, aby vytvořil třídílný dokument All Watched Over by Machines of Loving Grace, pro nějž vzal za základ ironický kontext této stejnojmenné básně. Spolu s Brautiganem se nám snaží ukázat, jak zatím všechny snahy lidí o kontrolu nad vývojem Země selhávají.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.